Otvoreno Trgovinsko predstavništvo Srpske u Sankt Peterburgu | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Otvoreno Trgovinsko predstavništvo Srpske u Sankt Peterburgu

Izvor: rtrs | Datum:30.11.2018.

Nakon Moskve, Republika Srpska dobila je još jedno Predstavništvo u Rusiji. I to trgovinsko. Ovaj put u kulturnoj prestonici – gradu na Nevi, Sankt Peterburgu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvorio je Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske u Sankt Peterburgu. Time je krunisana dugogodišnja uspješna saradnja Srpske i jednog od ekonomskih centara Ruske Federacije. Dodik je bio i specijalni gost na Međunarodnom forumu slovenskog svijeta, gdje je, sa vice-gubernatorom Sankt Peterburga, otvorio plenarno zasjedanje.

"Naša višegodišnja saradnja sa Sankt Peterburgom na mnogim poljima je rezulturala činjenicom da smo ovdje otvorili Predstavništvo Republike Srpske, trgovinsko – ekonomsko i da u tom pogledu stvaramo što bolje uslove za bolje moguće upoznavanje sa ekonomskim, političkim, socijalnim, kulturnim, obrazovnim i svakim drugim pitanjima. Obostrana namjera Sankt Peterburga i Republike Srpske je da tu saradnju razvijemo", rekao je Dodik. 

Uspjeh u radu poželio je i vicegubernator Sankt Peterburga, Sergej Movčan, uz nadu da će u ovom Predstavništvu biti dogovoreno mnogo saradnji.

"Među zemljama i grafovima centralne i istočne Evrope, Republika Srpska danas je postala prva koja je otvorila predstavništvo i to je veoma važan istorijski korak. Nadam se da će ovo postati mjesto dogovora brojnih budućih privrednih saradnji", istakao je Movčan.

Dodik je podsjetio na saradnju u oblasti zdravstva - boravak ruskih ljekara u Banjaluci, i današnju uzvratnu posjetu ljekara iz Srpske Sankt Peterburgu. Obostrana je namjera da ta saradnja bude produbljena, ističe Dodik. Zbog toga je, dodaje, važno otvaranje Predstavništva.

"Ovdje razgovaramo na koji način poboljšati saradnju u svim oblastima, a zato je Predstavništvo veoma važno", izjavio je Dodik. 

Prije nego što je presjekao vrpcu, Dodik je, zajedno sa vicegubernatorom Sankt Peterburga, otvorio plenaranu sjednicu Sveslovenskog foruma, koji okuplja gradove, pokrajine i države slovenskog svijeta. Današnja tema posvećena uvođenju inovacija u životu gradova, prilika je da se iskustva drugih, primijene i na gradove u Srpskoj. Dodik, podsjeća da je prošle godine, samo u okviru formata ovog kongresa u Banjaluci razmatrana tema posvećena turizmu, što je, smatra, nesumnjivo pomoglo Banjaluci i Srpskoj da razviju svoje turističke potencijale.

Dodiku je dan ranije vršilac dužnosti gubernatora Aleksandar Beglov uručio odlikovanje, odnosno Značku zasluga Peterburga. 
 
 


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: