Cvijanović-Vujičić: Podrška realizaciji programa 'Start ap' Srpska | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Cvijanović-Vujičić: Podrška realizaciji programa 'Start ap' Srpska

Izvor: rtrs | Datum:03.12.2018.

U Banjaluci je danas održana sjednica Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske kojoj je prisustvovala i predsjednica Srpske Željka Cvijanović.


Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednica Željka Cvijanović i direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić naglasili su da je projekat zapošljavanja "Start ap" Srpska krenuo sa realizacijom. Riječ je o programu koji će omogućiti finansijsku podršku mladima do 35 godina ukoliko olduče da uđu u biznis.

Vrijednost projekta je dva miliona maraka, od kojih je polovinu obezbijedila Vlada Srbije, a drugu polovinu Zavod za zapošljavanje.

Predsjednica Cvijanović dodala je da će iznosi za pomoć biti do 50 hiljada maraka u zavisnosti od vrste djelatnosti.

"Nacionalni program zapošljavanja dao je rezultate, a to se vidi po rastu broja zaposlenih, pa će stoga biti nastavljen", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je upoznala članove Upravnog odbora da će kao predsjednik Republike Srpske pokrenuti i nacionalni program demografske obnove Srpske u kojem će jedan od važnih patnera biti Zavod za zapošaljavanje. Cilj je, rekla je, demografska obnova zemlje i obezbjeđivanje uslova da mladi ljudi ostanu na ovim prostorima.

"Ovaj program je veoma ambiciozan jer bi trebalo da identifikuje razloge zbog koji mi danas moramo da se bavimo ovim problemom", istakla je Cvijanović.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić istakao je da je karakteristika programa "Start ap" što se izvodi u saradnji sa Vladom Srbije a koji je pokrenut na inicijativu bivšeg predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Ovo je sedmi projekat u ovoj godini, a ukupno za podsticaje ove godine izdvojeno je 19 miliona maraka za 4.500 lica, rekao je Vujičić.

On je naglasio da su na današnjem sastanku razgovarali i o načinu kontrole tokova novca koji bude dodjeljivan, ali i nacinu izvršavanja obaveza prema radnicima i prema državi.

"Zavod će svakog aplikanta koji uđe u program pratiti tri godine. Zamišljen je kao zajedničko ulaganje Zavoda i aplikanta koji će morati imati trećinu sredstava od iznosa koji će mu biti dodijeljen", naglasio je Vujičić.

Sporazuma Vlade Srpske i Zavoda za realizaciju Programa zapošljavanja mladih do 35 godina pod nazivom "Start ap", potpisan je krajem avgusta.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: