Kinezi zainteresovani za izgradnju cementare u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Kinezi zainteresovani za izgradnju cementare u Gacku

Izvor: Ekapija | Foto: Ekapija | Datum:03.08.2015.

Bosna i Hercegovina očekuje intenziviranje ekonomskih odnosa s Kinom, uključujući kineske investicije u BiH, rekao je u razgovoru za "Fenu" ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.


- Mnoge kineske kompanije će biti ovdje na jesen, kao i kineska razvojna banka. Posjetit će državna i entitetska ministarstva. Iskazali su interes i za izgradnju cementare u Gacku. To bi bilo cjelovit projekat i pored TE da se jalovina koristi kao materijal za izgradnju cementare, tako da mnogo toga zavisi od nas, da li smo mi spremni i šta kao zemlja možemo da ponudimo – istikao je Šarović.

Šarović je još dodao da će se odnosi sa Kinom sigurno razvijati. Kinezi su iskazali interes za druge energetske i transportne projekte u BiH, jer njihove kompanije imaju izuzetne reference, i ne samo za termoelektrane za koje BiH ima izuzetno visoke ekološke standarde koje oni mogu da ispune. Oni su iskazali interes i za ulaganja u hidrocentrale, kao i u transportne projekte.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: