Sindikat odbio prijedlog Elektoprivrede RS | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Sindikat odbio prijedlog Elektoprivrede RS

Izvor: Herceg TV | Datum:12.08.2015.

Na Jahorini je danas održan sastanak članova rukovodstva „Elektroprivrede Republike Srpske“ i Odbora sindikata radnika te kompanije na kojem se razgovaralo o izmjenama i ukidanju pojedinih odredaba Posebnog kolektivnog ugovora.


Riječ je o tome da menadžment ove kompanije od radnika u elektroenergetskom sektoru Srpske traži da prihvati ukidanje naknada za ogrev i zimnicu, koji se u većini preduzeća u sastavu „Elektroprivrede Srpske“ isplaćuje u ukupnom iznosu od 840 KM.

Iz menadžmenta „Elektroprivrede Republike Srpske“ kao razlog za ovu inicijativu ranije su naveli teško ekonomsko stanje u kompaniji.

U telefonskom razgovoru sa Željkom Tepavčevićem, predsjednikom sindikata RiTE Gacko potvrđeno nam je da su ovi prijedlozi odbijeni. Tepavčević je naglasio da je svih 85 sindikalnih povjerilaca koji su bili prisutni jednoglasno glasalo protiv ovih prijedloga.  Sindikat je predložio da menadžmenti elektroenergetskih preduzeća traže druge načine za uštede u poslovanju, a koji neće zadirati u odredbe Posebnog kolektivnog ugovora. Tepavčević je rekao da ERS ima druge načine da uštedi, prevenstveno kroz racionalno trošenje novca, odgovorne i transparentne javne nabavke, ali i izbjegavanjem štetnih i nepotrebnih ugovora i investicija a ne da se kako kaže udara po radnicima. Sindikatima je danas saopšteno da je u ERS u izuzetno teška situacija i da su dugovanja milionska.

Na dnevnom redu sjednice, koja se održala u Hotelu „Bistrica“ na Jahorini, bila je i tačka posvećena novom zakonu o radu u Republici Srpskoj.

Kako kažu sindikalci pomoćnica ministarstva rada i boračko invalidske zaštite Srpske Mira Vasić rekla je da novi zakon u proceduri već od 24 avgusta i da će biti usvojen do kraja ove godine. Nacrt ovoga zakona još nije predočen a rečeno je da zakon neće biti kao u federaciji. Željko Tepavčević predstavnik radnika RiTe Gacko kaže da su sindikalci elektroprivrede i energetike spremni na razgovore o novom zakonu o radu RS. Sindikalci su zatražili i svoje mjesto u svajetu za ekonomski i socijalni dijalog.

Sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora sindikata „Elektroprivrede Republike Srpske“ Nebojša Bjelica, a prisutni su bili pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Mira Vasić, izvršni direktor Blagoje Šupić u ime direktora kompanije Branislave Milekić, kao i većina direktora preduzeća u sastavu kompanije. Sjednica se održava bez prisustva novinara.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: