Predsjedništvo BiH podržalo potpisivanje sporazuma o smanjenju cijene rominga | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Predsjedništvo BiH podržalo potpisivanje sporazuma o smanjenju cijene rominga

Izvor: RTRS | Datum:06.03.2019.

Političke prepreke ne postoje, Predsjedništvo BiH danas je jednoglasno podržalo potpisivanje sporazuma o postepenom smanjenju cijene usluga rominga na zapadnom Balkanu do 80 odsto i zadužilo Savjet ministara BiH da ga u roku od sedam dana dostavi Predsjedništvu na odobravanje.


 
Sa nižim cijenama usluga u romingu saglasni su i telekom operateri BiH, ali su zajedno sa kompanijama u regionu od Evropske komisije zatražili da prva faza smanjenja cijena usluga počne za godinu dana, a ne 1. jula ove godine kako je to u prijedlogu sporazuma predviđeno. 

Sporazum o smanjenju cijene rominga za zemlje Zapadnog Balkana trebao bi biti potpisan tokom Digitalnog samita, početkom aprila u Beogradu. U Savjetu ministara BiH pokrenute su procedure i očekuje se da će u narednih sedam dana moći da pribave mišljenja resornih ministarstava entiteta i prijedlog upute Predsjedništvu BiH. Otvoreno je pitanje da li će telekom operateri moći ispoštovati rokove.

- Ako to ne uradimo, onda gubimo vrijeme, vjerovatno nekoliko godina u tom pogledu. Ovde je interes BiH i svih ljudi ovde i dva entiteta i tri naroda. To što se to ne poklapa sa interesima nekih komercijalnih kompanija, to je druga priča - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Telekomunikacijske kompanije pet zemalja regiona zahtjev za dužim rokovima pravdaju kompleksnim sistemom naplate i računovodstvenih obračuna. Obratili su se evropslim institucijama, Savjetu za regionalnu saradnju i evropskom komesarijatu za digitalnu ekonomiju sa zahtjevom, da se primjena sporazuma odgodi do 1. aprila 2020. Bh. operateri Savjetu ministara naveli su druge razloge.

- Napravljeni proračuni, značajno bi ih to pogodilo. Na temelju toga Savjet ministara donio je odluku da se sporazum potpiše, ali uz odgodu implementacije do 31.12. ove godine - istakao je zamjenik ministra transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić.

Sporazum o regionalnom romingu iz 2015. građanima je donio određene benefite, ali sa stanovišta Regulatorne agencije za komunikacije BiH stvorili su se uslovi za bolju konkurentnost, povećanje tržišnog takmičenja i smanjenje cijena rominga za korisnike.

- RAK te stvari provodi po analizama. Kad ustanovi da su negdje cijene enormno visoke, nisu opravdane, onda naravno nalaže da se one smijene. Nadamo se da će cijena telefoniranja u ovoj regiji u narednom periodu biti niža - naglasio je diretor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač.

Legitiman je pokušaj telekom operatera u BiH da ne ugroze planirane prihode u tekućoj poslovnoj godini, ali su i cijene usluga u BiH daleko iznad evropskog prosjeka. No, predviđeno je da se sporazum provodi u tri faze, do 2021 godine, kada bi sve usluge mobilnih operatera u regionu bile niže za 80 procenata. Pri tom, ukidanje rominga u zemljama EU u junu 2017. nije ugrozilo tamošnje operatere.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: