Milenko Lučić najuspješniji izlagač na 41. Regionalnoj stočnoj izložbi u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Milenko Lučić najuspješniji izlagač na 41. Regionalnoj stočnoj izložbi u Gacku

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:31.08.2015.

Na lokalitetu stočne pijace u Gacku, juče je održana 41. Regionalna stočna izložba priplodnih grla goveda, ovaca, svinja, konja, kao i gatačka korida i izložba pasa. Najviše pažnje tradicionalno je privukla korida.


Bavljenje poljoprivredom u gatačkoj opštini ima dugu tradiciju. Vijekovima su porodice u ovom kraju živjele od stočarstva. U tradiciju polako prerasta i Regionalna stočna izložba. Ove godine održana je četrdeset prvi put. Ako bi se za nekog moglo reći da je pobjednik ovogodišnje izložbe onda je to Milenko Lučić iz sela Miholjače. Milenko je osvojio najviše nagrada. No to nije iznenađenje ako se uzme u obzir da je ovaj Gačanin imao i najviše izloženih grla.

“ Zadovoljan sam rezultatom a tajna uspjeha je velika ljubav i rad. Organizacija je dobra ali može biti i bolja, naša opština je bogata”, kaže Milenko.


Nije bilo lako osvojiti ovo laskavo priznanje jer je konkurencija bila prilično ozbiljna. Veliki broj poljoprivrednih uzgajivača iz Hercegovine, Republike Srpskei Crne Gore izlagalo je u dvadeset kategorija.

Brana Buha iz Organizacionog odbora izložbe kaže da su ove godine uvedene nove kategorije, njih šest, pa se i za izložbu može reći da je uspješnija nego prošlogodišnja.

“Grla su bolje pripremljena, posjeta je bolja, još samo da malo sredimo ovu pijacu”, kaže Buha, dodajući da ima više podsticaja i ljudi bi češće poljoprivredu birali kao osnovno zanimanje.

Kandidati su isti ali grla su bolja, tako je ukratko Miljan Erbez, savajetnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede opisao 41. regionalnu stočnu izložbu.


“Kada je u pitanju sama izložba ona se dobro organizuje. Gatačko goveče je autohtona pasmina govečeta. Nedavno usvojenim zakonom ono je stavljeno na listu autohtonih vrsta domaćih životinja”, kaže Erbez.

Najviše pažnje posjetilaca privukla je korida. Rogove je ukrstilo šest bikova a najuspješniji je bio bik vlasnika Slavka Tanasića iz Čajniča. Ponosni vlasnik nam se pohvalio da je njegov ljubimac neporažen od 2007. godine a takmičio se po cijeloj Bosni i Hercegovini.

“ Organizacija je dobra. Volio bih da ima više bikova, nema veze ako ne bih osvojio prvo mjesto. Volim da se takmičim” , kaže Slavko.

Četrdeset prvu regionalnu stočnu izložbu otvorio je zamjenik načelnika Opštine Gacko, Radojica Antunović a ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS izlagačima je sreću poželio Miljan Erbez. Za pobjednike su obezbijeđene vrijedne nagrade, čiji je ukupni fond iznosio 13 700 KM. Organizatori manifestacije su Opština i Zemljoradnička zadruga Gacko uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

(MARIJA MANOJLOVIĆ)


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: