Džang: Postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju BiH i Kine | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Džang: Postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju BiH i Kine

Izvor: SRNA | Datum:09.04.2019.

Ekonomije BiH i Kine su komplementarne, tako da postoji veliki potencijal i prostor za saradnju dvije zemlje u različitim oblastima kao što su industrija, poljoprivreda, energetika, saobraćaj, izjavio je danas u Mostaru potpredsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine Džang Šenfeng.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 22. Međunarodnog sajma privrede, Džang je rekao da će Kineski savjet, u okviru inicijative "Pojas i put" i saradnje "16 plus jedan" podsticati kompanije iz Kine da dođu u BiH, kako bi istražili njeno tržište i firme.

"Podsticaćemo naše kompanije da se u BiH upoznaju sa njenim poslovnim politikama, investicijskim abijentom i njenim tržišnim potrebama kako bi se povećala nabavka proizvoda u BiH, ali i investicije u oblastima kao što su poljoprivreda, industrija, izgradnja infrastrukture", istakao je Džang.

Prema njegovim riječima, to će dorinijeti društveno-ekonomskom razvoju BiH, a samim tim i unaprijediti standard života njenih građana.

Obraćajući se u ime kineske Vlade, Džang je rekao da je Kina spremna da dalje unapređuje dvosmjernu saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope, odnosno da se poveća spoljnotrgovinska razmjena u oba pravca kako bi se obezbijedilo više blagostanja svim narodima.

On je rekao da će se na ovogodišnjem sajmu u Mostaru, na kojem je Kina zemlja parner, predstaviti 50 kineskih kompanija, ali i mala i srednja preduzeća ove istočne zemlje.

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak zahvalila je gostima na dolasku, ističući da 22 godine Mostarski sajam ulaže napore i stalno i iznova teži njegovom jačanju na opšte dobro ovog privrednog i preduzetničkog projekta.

Ona je najavila da će u okviru pet sajamskih dana i predstavljanja izlagača iz 30-ak država svijeta biti uprilične i redovne podsajamske manifestacije, a uz njih mnogo poslovnih tematskih konferencija, stručnih skupova i okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja.

"Počastvovani smo što je Kina, svjetska ekonomska velesila, zemlja partner ovogodišnjeg sajma. To nam je najkonkretnija potvrda i činjenica da se naša saradnja razvijala iz godine u godinu i da smo kvalitetno radili", rekla je Bošnjakova.

Ona je ocijenila da je partnerstvo sa izlagačima iz Kine značajan doprinos ovog sajma, ali i i međusobnom povezivanju ne samo dvije zemlje, već i regije i širih prostora.

Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: