Potpisan memorandum o izgradnji druge faze Termoelektrane Gacko | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Potpisan memorandum o izgradnji druge faze Termoelektrane Gacko

Izvor: Herceg TV | Datum:09.09.2015.

Danas je u Banja Luci ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić sa predstavnicima kineske kompanije Dongfeng električna korporacija potpisao memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje Termoelektrane Gacko 2.


Ideja o izgradnji drugog bloka termoelektrane u Gacku postoji već 10-ak godina a prvi pokušaj realizacije ovog projekta sa češkom kompanijom "ČEZ" bio je neuspješan, nakon čega je Vlada RS krenula u potragu za novim strateškim partnerom. Prema riječima ministra Đokića već duže vrijeme postoji potreba da se uz postojeći termo blok Gacko izgradi novi termo blok kapaciteta oko 350 megavata.

Izgradnju drugog bloka termoelektrane Gacko, čija bi snaga trebala biti između 300 i 350 megavata, finansiraće kineska kompanija po osnovu kreditne linije. Dosadašnje analize ukazivale su da postoje dovoljne količine uglja za nesmetan rad dva bloka termoelektrane u narednih nekoliko decenija.

Sledeća faza u okviru ovog projekta je izrada studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti.

Kompanija "Dongfeng" jedan je od najvećih svjetskih proizvođača elektroenergetske opreme koja izvodi svoje projekte u više od 40 zemalja svijeta, a glavni su izvođač i na projektu izgradnje termoelektrane Stanari.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: