Poljoprivredne mašine za raseljena lica u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Poljoprivredne mašine za raseljena lica u Trebinju

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:10.09.2015.

Šest porodica raseljenih i izbjeglih lica danas je u Trebinju dobilo poljoprivredne mašine i materijal za pokretanje vlastitog biznisa. Oni su zadovoljili kriterijume projekta “Podrška održivoj integraciji raseljenih lica i izbjeglica BiH”.Tri motokultivatora, prikolica, jedan plastenik, kopačica i alat za parketara podijeljeni su danas u Trebinju. Pet korisnika je dobilo podršku u poljoprivredi a jedan u pokretanju privatnog biznisa.


Dušku Anđušiću poljoprivreda nije primarno zanimanje ali na taj način ostvaruje dodatne prihode zato će mu ova donacija dobro doći.
„Dobio sam motokultivator i znači mi mnogo, zahvaljujem se organizaciji CRS-a i gradu Trebinju. Imam vinograde i nešto zemlje i to obrađujem, inače sam iz Dubrovnika“, kaže Duško.

I Mira Jović je izbjegla iz Dubrovnika. Bavi se proizvodnjom rasada a danas je dobila plastenik i kopačicu. „Ova donacija će mi značajno olakšati posao “ , kaže Mira.

Projekat “Podrška održivoj integraciji raseljenih lica i izbjeglica BiH" sprovodi organizacija CRS-a koja djeluje i na teritoriji  Bosne i Hercegovina a finansira se sredstvima Vlade SAD-a.

„Projektovano je po korisniku da se uloži 4000 KM ali to zavisi od vrste podrške. Vrijednost cjelokupnog projekta je 240 000 dolara“ , kaže Sretan Ćemalović iz Američkog Karitasa.

Ugovori između korisnika, predstavnika CRS-a i Grada Trebinja, koji učestvuje u imlementaciji projekta, potpisani su u gradsoj upravi. Gradonačelnik se zahvalio predstavnicima organizacije koja je pomogla porodicama iz Trebinja da dobiju sredstava važna za obezbjeđivanje prihoda.

„ To su povratničke porodice koje će kroz ovu donaciju obezbijediti sebi izvore prihoda. Ovo je samo jedan od zajedničkih poslova na kojima grad Trebinje i ova fondacija rade.  Mislim da ćemo i u budućnosti nastaviti saradnju i otvoriti neka nova polja, u kojima ćemo našim građanima omogućiti da kroz donacije dobiju sredstva i opremu za pokretanje vlastitog posla“, kaže Vučurević.
Sretan Ćemalović iz Američkog Karitasa podsjetio je da je ova organizacija i prošle godine donirala opremu za četiri korisnika sa područja Trebinja.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: