Hercegovačka jabuka na evropskom tržištu | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Hercegovačka jabuka na evropskom tržištu

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:11.09.2015.

Najveća plantaža jabuka u Bosni i Hercegovini nalazi se u Popovom polju, berba je u toku a ove godine očekuju se veliki prinos koji uglavnom završava na svjetskom tržištu. I ekipa Herceg TV je bila na ovim plantažama i zato u današnjem Glasu Hercegovine pogledajte prilog o još jednom nadaleko poznatom hercegovačkom proizvodu.

Na oko 100 hektara zemlje u Popovom polju uzgajaju se jabuke, od sorti najzastupljenije su golden, greni i gala, mada ima i izvornih sorti. U odnosu na prošlu godinu očekuju se dosta veći prinosi. Dragiša Bašić rukovodilac voćarske proizvodnje u ovom preduzeću, kaže da je ovogodišnji rod dobar i kvalitetan, a očekuje se preko 2000 tona jabuke.

Dragiša Bašić

„Godina, ne možemo reći da je bila laka ali je bila manje zahtjeva ako se posmatra u odnosu zadnjih pet godina, pogotovo predhodna koja je bila kišna. Ove godine je bilo manje kiše samim tim i manje stresa. Preko polovine još nije u punom rodu tako da kapitalne i rekordne prihode očekujemo sledeće godine. Ove godine prihod je nešto viši od 2000 tona“, ističe Bašić.

Prilikom uzgoja ovdje se primjenjuju najsavremenije metode. Kompletan zasad jabuke nalazi se pod sistemom protivgradne zaštite. Planovi su da dođe do proširenja plantaža, da na godišnjem nivou to bude novih 30 hektara.
Preko 80% jabuka završi u Evropskoj uniji i Rusiji ali isto tako snadbjevamo sve veće markete u Bosni i Hercegovini“ kaže Bašić.

U toku berbe ovdje je zaposlen veliki broj radnika, kako sezonskih tako i stalno zaposlenih koji dolaze iz skoro svih opština Hercegovine ali i šire. Kažu nije teško a najbitnije je što se može dobro zaraditi.
Svetlana Drašković radi klasiranje jabuka i kaže: „Kada se nauči kako treba da se klasira onda nije ništa teško, jabuka mora da bude strogo prve klase i da nema oštećenja“.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Veliborka Vukoje u preduzeću Popovo Polje vodi pakirnicu, kaže ovdje se sve radi po svjetskim standardima.

Mi ovdje pakujemo jabuku koja dolazi direktno iz polja. U zavisnosti od potreba kupaca pakujemo je u drvenu i plastičnu ambalažu ili u karton. Vrlo je bitno da kažemo da se jabuka pakuje po svjetskim i evropskim standardima“, naglašava Vukojeva.

Najstariji zasadi na ovim plantažama zasađeni su 2009. godine, pa rekordni prinosi još nisu postignuti. Kapitalni prihod plantaže jabuka u Popovom polju očekuju se već sledeće godine. A kraj ovogodišnje berbe očekuje se početkom oktobra.

Bojan Nosović


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: