Preko ekonomije približiti susjede | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Preko ekonomije približiti susjede

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:18.09.2015.

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Grad Trebinje i Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini organizatori su dvodnevne regionalne konferencije pod nazivom „Prekogranična ekonomska saradnja: Mogućnosti zajedničkog djelovanja na tromeđi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore”. Ideja je potekla o direktora fondacije za BiH Karstena Dimela a cilj je jasan, približiti susjede preko teme koja je svima bitna a to je ekonomija.


„Na ovoj konferenciji će biti predstavljeni uspješni primjeri najboljih preduzetničkih praksi iz regiona, Evrope i susjednih zemalja sa ciljem razmjene iskustava“ , kaže Dimel.

Predstavici Spoljnotrgovinske komore Njemačke i Njemačke ambasade, privatnih preduzeća i međunarodnih fondova i organizacija koji investiraju na području Bosne i Hercegovine stigli su u Trebinje. Doris Pak , poslanica u Evropskom parlamentu je kazala medijima da su ovakvi događaji osnov saradnje i uspostavljnja povjerenja među susjedima.

„Nažalost, stanje u Bosni i Hercegovini je čak gore nego prije osam godina. Mađusobno razumijevanje ili oproštaj ne mogu doći preko noći, već samo ako ljudi međusobno razgovaraju i sarađuju. Mislim da je neophodno da na lokalnom i regionalnom nivou povežemo ljude i omogućimo im da se susreću, pa vjerujemo da će onda i ovi viši nivoi slijediti taj primjer. Zbog toga smo mi svi danas ovdje, da razgovaramo kako možemo unaprijediti ovu regiju” , kazala je Pak.


Saradnja među susjedima je prioritet Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine potvrdio je ministar Igor Crnadak napominjući važnost iskorištavanja evropskih fondova.

“Mi nastavljamo da radimo i sa Srbijom, i sa Hrvatskom, i sa Crnom Gorom na daljem unapređenju odnosa, važna stvar da se ti odnose razvijaju i ekonomskom smislu” , kaže Crnadak.


Cilj je da se mnogo manje razgovara o njemačkim investicijama u regionu a više o međuregionalnoj saradnji, bez nje bi privreda u ovm dijelu Evrope kolabrirala, kaže Alaksander Meridijan ispred predstavništva Njemačke privrede u Bosni i Hercegovine.

Gradonačelnik Trebinja zahvalio se direktoru fondacije “ Konrad Adenauer” u Bosni i Hercegovini što je baš u Trebinju realizovao svoju ideju . Kako je predviđeno konferencija se završava sjutra.

(MARIJA MANOJLOVIĆ)


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: