Niz propusta u nabavci lijekova | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Niz propusta u nabavci lijekova

Izvor: Glas Srpske | Foto: Ilustracija | Datum:19.08.2019.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS uradila je reviziju učinka i ustanovila niz nepravilnosti u postupku centralizovanih javnih nabavki u zdravstvu Republike Srpske u periodu od 2016. do 2018. godine.


Revizori su u izvještaju iznijeli zamjerke zbog lošeg i neblagovremenog planiranja nabavki i zaključili da za uspješno funkcionisanje centralizovanih javnih nabavki nisu u potpunosti ispunjene osnovne pretpostavke pravne, organizacione i upravljačke prirode.

- Planiranju javnih nabavki u Fondu zdravstvenog osiguranja RS za potrebe javnih zdravstvenih ustanova u iznosu od skoro 400 miliona KM u posmatranom periodu, 2016 - 2018. godine, nije prethodio postupak prikupljanja potreba za lijekovima i medicinskim sredstvima od javnih zdravstvenih ustanova za čije potrebe su planirane i sprovođene javne nabavke - zaključili su revizori.

U izvještaju se navodi da je planiranje javnih nabavki sprovođeno kroz dva odvojena i međusobno nepovezana procesa planiranja, jedan u javnim zdravstvenim ustanovama, drugi u Fondu zdravstvenog osiguranja RS, bez uspostavljene potrebne koordinacije.

- Takvo planiranje javnih nabavki nije bilo u funkciji uspješnog upravljanja javnim nabavkama u zdravstvu RS - navodi se u izvještaju koji je potpisao glavni revizor RS Jovo Radukić.

Među zaključcima koje su revizori naveli u izvještaju stoji i da se postupci centralizovanih javnih nabavki ne pokreću pravovremeno, traju po nekoliko mjeseci i dovode do diskontinuiteta u javnim nabavkama, zatim da u postupcima javnih nabavki nije ostvarena potrebna i dovoljna konkurencija, koja se odrazila i na uspješnost i na snabdijevanje zdravstvenih ustanova lijekovima i medicinskim sredstvima.

- Nefunkcionalnost centralizovanih javnih nabavki je uticala da javne zdravstvene ustanove iznalaze alternativna rješenja u pogledu javnih nabavki lijekova i medicinskih sredstava. Nisu u potpunosti ostvarene očekivane koristi od centralizovanih javnih nabavki, što je uticalo na funkcionisanje javnih zdravstvenih ustanova i pružanje usluga zdravstvene zaštite - navodi se u izvještaju.

Postupci za pojedine predmete javnih nabavki, navodi se dalje, nisu pokretani pravovremeno, već po isteku važećih okvirnih sporazuma i ugovora, a utvrđeno je i da su za iste predmete javnih nabavki FZO RS i javne zdravstvene ustanove postizali različite cijene.

- Postojale su i razlike u nabavnim cijenama istih predmeta javnih nabavki i između javnih zdravstvenih ustanova - otkrili su revizori.

Rokovi

Postojeći sistem kontrole, izvještavanja i monitoringa ne omogućava sistemsko praćenje funkcionisanja centralizovanih javnih nabavki i ne pruža dovoljno pouzdanih podataka za uspješno upravljanje javnim nabavkama u zdravstvu RS.

- Potrebno vrijeme za sprovođenje centralizovanih javnih nabavki lijekova sa osnovne bolničke liste se kretalo od tri do 6,5 mjeseci, a postupci nabavke medicinskih sredstava trajali su od šest do 16 mjeseci - naveli su revizori.
Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: