PU Srpske: Rekordna naplata doprinosa | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

PU Srpske: Rekordna naplata doprinosa

Izvor: SRNA | Datum:04.09.2019.

Poreska uprava Republike Srpske je za osam mjeseci ove godine prikupila 1,674 milijarde KM javnih prihoda, što je za 51,5 miliona KM više nego u istom periodu lani, a ujedno je ostvarena rekordna naplata doprinosa, zahvaljujući prvenstveno povećanju broja zaposlenih.


Naplata doprinosa iznosila je 1,034 milijarde KM, a što je za 63,5 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

U posmatranom periodu povećan je broj zaposlenih u Srpskoj za 9.416, zatim povećane su plate radnicima u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, kao i minimalne plate radnicima u Srpskoj.

U saopštenju su istaknute i svakodnevne aktivnosti koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole.

- Smatramo da je na ovakve pokazatelje, osim dobre makroekonomske situacije u Republici Srpskoj u ovoj godini, uticao niz mjera Vlade Republike Srpske na rasterećenju privrede i poboljšanja položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje neoporezivog dijela plate na 500 KM - navela je Poreska uprava.

Na ime doprinosa za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske tokom proteklih osam mjeseci naplaćeno je 585,1 milion KM ili 33,6 miliona KM više, a za Fond zdravstvenog osiguranja 371,7 miliona KM ili 25,5 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine.

Zabilježen je i rast naplate doprinosa za Fond dječje zaštite, kao i za Zavod za zapošljavanje od šest, odnosno sedam procenata.

Naplata direktnih poreza za prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 339,6 miliona KM, što je za šest odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Najveće smanjenje naplate u posmatranom periodu bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 128,7 miliona KM ili 37,4 miliona KM manje.

Razlog tome je povećanje neoporezivog djela plata na 500 KM, čime se Vlada Srpske odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika.

Porez na dobit je u prvih osam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 181,1 milion KM, što je za 13,7 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, dok je naplata poreza na nepokretnosti iznosila 18,8 miliona KM ili manje za oko 390.000 KM.

Kod ostalih javnih prihoda u proteklih osam mjeseci ostvarena je naplata od 293,8 miliona KM, što je za 24,1 milion KM više nego u istom periodu lani.

Poreska uprava Republike Srpske je u saopštenju zahvalila svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i pozvala sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije.Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: