Nova ponuda Njemačke firme "Kun" nevesinjskim poljoprivrednicina | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Nova ponuda Njemačke firme "Kun" nevesinjskim poljoprivrednicina

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:20.10.2015.
Vodeći proizvođač krastavaca kornišona u Evropi, njemačko preduzeće „Karl Kun“, ponudilo je nevesinjskim poljoprivrednicima dugoročnu poslovnu saradnju vezanu za proizvodnju i otkup povrtlarskih kultura. Predstavnici firme danas su u Nevesinju govorili o prinosima u ovoj sezoni, a predstavili su i planove za 2016. godinu.

Koncern „Karl Kun“ ima četiri fabrike u Njemačkoj sa oko 1500 zaposlenih radnika. Početkom ove godine osnovali su firmu u Kozarskoj Dubici, a nakon toga i poslovnu jedinicu u Mostaru. Uspostavili su saradnju sa nekoliko nevesinjskih poljoprivrednika, ali smatraju da ova opština može započeti i masovniju proizvodnju.

Bernard Urlih kaže da je minula sezona i pored nepovoljnih vremenskih prilika dala zadovoljavajuće prinose, naglašavajući da je 55% kooperanata uspjelo da proizvede preko 4 tone krastavaca po dunumu. Smatra da se proizvodnja može dodatno unaprijediti i da porodična gazdinstva mogu ostvariti solidnu zaradu.

Urlih ističe da u BiH imaju dugoročne planove i da su zato za narednu sezonu pripremili još povoljnije ugovore za svoje kooperante.

-  Nudimo između ostalog zagarantovan otkup, pomoć u nabavci repromaterijala i zaštitnih sredstava, dodatnu novčanu stimulaciju za isporučenu prvu klasu krastavaca i sedmičnu isplatu isporučenih količina - rekao je Urlih. Od proizvođača očekuju veliki trud i ozbiljnost u poslu.

Božidar Laketa iz Nevesinja imao je prinos u minuloj sezoni od preko četiri tone po dunuma i pri tome je više od polovine proizvedenih krastavaca bilo prve klase. Kaže da se uz marljiv rad i konsultacije sa agronomima može razviti ozbiljna prozvodnja. Namjerava da i za narednu godinu obnovi ugovore sa Nijemcima.

Predstavnici firme „Karl Kun“ namjeravaju da u Nevesinju održe još nekoliko prezentacija na kojima bi bili prisutni i poljoprivredni stručnjaci. Očekuju da u narednoj godini uspostave uzajamno povjerenje.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: