Novi sistem fiskalizacije u Srpskoj kao udarac sivoj ekonomiji: U poreskoj onlajn podaci o svakom trenutnom računu | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Novi sistem fiskalizacije u Srpskoj kao udarac sivoj ekonomiji: U poreskoj onlajn podaci o svakom trenutnom računu

Izvor: Novosti | Foto: Novosti / D. Pozderović | Datum:11.12.2019.

Automatski prenos sa fiskalne kase do servera PU u momentu plaćanja robe i usluga.

Sljedeće godine u Srpskoj će biti uveden novi sistem fiskalizacije, a finansijski troškovi njegovog uvođenja ići će na teret budžeta Republike Srpske. Glavna razlika će biti u komunikaciji sa Poreskom upravom RS uz spriječavanje malverzacija sa računima, jer, kako kažu u Ministarstvu finansija RS, mnogo robe ilegalno dospijeva u megamarkete, a Poreska uprava ranije je otkrila da u fiskalnim kasama postoje dva softvera - jedan na kraju dana upućuje dio ostvarenog prihoda Upravi, a drugi ne.

Novi onlajn sistem znači da bi Poreska uprava (PU) dobijala podatke o svakom računu pojedinačno u vrijeme kada se plaća račun, dok sada te podatke dobija zbirno i tek na kraju dana.

Sadašnji sistem fiskalizacije, koji je u RS uveden prije više od decenije, podrazumijeva prenos podataka preko GPRS signala, i to prenos dnevnih izvještaja od poreskog obveznika do PU RS jednom dnevno, u zbirnom iznosu za sve račune izdate taj dan.

Novi sistem onlajn fiskalizacije podrazumijevao bi prenos podataka sa fiskalne kase do servera Poreske uprave RS putem interneta u takozvanom realnom vremenu, odnosno podrazumijeva da je fiskalna kasa povezana sa Poreskom upravom na način da se račun ne može izdati bez prethodne komunikacije sa serverom Poreske uprave RS.

- Prema novom rješenju, prije nego dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod na svoj softver. Jedino je to pravi način da se riješi taj problem - pojašnjava Zora Vidović, ministarka finansija RS.

Ona kaže da privrednici, Privredna komora RS i Udruženja poslodavaca RS nisu raspoloženi da ulažu u drugi sistem, jer su im 2007. nametnuli da oni to rade.

Ona je objasnila da će Ministarstvo finansija RS sigurno uvesti novi fiskalni sistem u narednom periodu, a sigurna je da će se on isplatiti u roku od oko pola godine.

- Radi se na tome. Potrebno je uvesti nove fiskalne kase i novi softver, koji će biti zaštićen i niko u njega neće moći da ubacuje svoje druge sisteme. I Srbija to radi, a i mi ćemo sigurno u narednom periodu - rekla je Vidovićeva.

 

Ona je objasnila da je fiskalni sistem koji je uveden prije više od deset godina bio odličan u to vrijeme, ali da su s vremenom uočene neke malverzacije.

- Ljudi se snalaze na razne načine. Ima informatičara koji odlično poznaju sisteme i vrlo lako se može ubaciti novi sistem - kazala je Vidovićeva.

Saša Trivić novi je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i kaže da će sa novim sistemom poslodavci imati manje troškova.

- Smanjuju se sistem zloupotreba. Sadašnji sistem je "provaljen", pa se tako rade i kopije fiskalnih štampača - ističe Trivić.

On dodaje da se model koji RS želi da uvede već pokazao kao odličan u Hrvatskoj. Ovo nije bilo moguće uraditi prije 12 godina, jer internet veze nisu tada bile jake kao danas.

 

Nelojalna konkurencija

 

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kaže da je novi sistem fiskalizacije važan za RS kako bi se suzbila siva ekonomija i pomoglo privrednicima koji rade po zakonu.

- Sada imate ljude koji redovno izdaju fiskalne račune i one koji to ne rade. Oni koji krše zakon su nelojalna konkurencija i neprihvatljivo je da dio poslodavaca plaća sve obaveze, a dio ne - kaže Blagojević.



Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: