Stopa rasta od 3,1 odsto | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Stopa rasta od 3,1 odsto

Izvor: SRNA | Foto: RTRS | Datum:03.01.2020.

Bruto domaći proizvod Republike Srpske u trećem tromjesečju prošle godine, izražen u tekućim cijenama, bio je 2,93 milijarde KM i imao je stopu rasta od 3,1 odsto u odnosu na treće tromjesečje 2018. godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.


Bruto dodata vrijednost u trećem prošlogodišnjem tromjesečju bila je 2,447 milijardi KM, dok je u posmatranom periodu vrijednost poreza na proizvode umanjen za subvencije na proizvode bila nešto preko 482 miliona KM.

U trećem tromjesečju prošle godine godine bruto dodata vrijednost realno je bila veća u područjima trgovine, saobraćaja i skladištenja, djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo za 6,7 odsto, u građevinarstvu je bila realno veća za 5,8 odsto, u finansijskoj i djelatnosti osiguranja bila je realno veća za 5,7 odsto, dok je u poljoprivredi bruto dodata vrijednost bila realno veća za 5,6 odsto.

Bruto dodata vrijednost bila je realno manja u trećem tromjesečju prošle godine za 2,3 odsto u oblastima vađenja ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, te proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i snabdijevanju vodom, kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanaciji životne sredine.



Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: