Srpska privreda pogurala rast ekonomije u regionu | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Srpska privreda pogurala rast ekonomije u regionu

Izvor: SRNA | Foto: Thinkstock | Datum:30.01.2020.

Snažan rast bruto domaćeg proizvoda Srbije pogurao je rast ekonomije zapadnog Balkana koja je bila posustala 2018. godine, navodi se u najnovijem izvještaju Evropske komisije.

U izvještaju o privrednim kretanjima u zemljama kandidatima za članstvo u EU piše da je Srbija najveća privreda u regionu.

- Srbija je zabilježila najveće ubrzanje godišnjeg rasta BDP-a, sa 2,9 procenata u drugom kvartalu na 4,8 odsto u trećem kvartalu. Takvom ubrzanju rasta srpskog BDP-a uglavnom je doprinijelo snažno povećanje investicija, a rast su nastavile da podržavaju i privatna i javna potrošnja - dodaje se u izvještaju.

Evropska komisija zadržala je projekcije rasta srpske ekonomije za 2020. i 2021. godinu na 3,8 procenata i 3,7 odsto, respektivno, koliko je predviđala i u svojim jesenjim prognozama iz oktrobra prošle godine, prenijeli su beogradski mediji.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: