Zajedničke kontrole Poreske uprave i Insektorata na suzbijanju sive ekonomije | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Zajedničke kontrole Poreske uprave i Insektorata na suzbijanju sive ekonomije

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:05.02.2020.

Poreska uprava i Inspektorat Republike Srpske nastaviće saradnju i zajedničke kontrole poreskih obveznika sa ciljem suzbijanja sive ekonomije i nelojalne konkurencije, te uvođenja u zakonske okvire subjekata koji rade neregistrovani, poručili su sa današnjeg sastanka rukovodioci ove dvije institucije.

Akcenat u tim zajedničkim kontrolama i dalje će biti na otkrivanju i sankcionisanju neregistrovane djelatnosti, ali i poreskih obveznika koji nisu prijavili radnike, te na kontrolu izdavanja fiskalnih računa, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske.

Na sastanku direktora Poreske uprave Gorana Maričića i vršioca dužnosti direktora Inspektorata Dragutina Škrebića bilo je govora i o prijedlogu novog Zakona o inspekcijama Srpske kojim su, između ostalog, propisane određene novine u postupanju inspekcijskih organa, pojednostavljeni su postupci kontrole, te su proširena ovlaštenja inspektora, a preventivnom djelovanju dato je više prostora.

Maričić je rekao da su inspektori Poreske uprave i tržišni inspektori u prošloj godini širom Republike Srpske sproveli akciju zajedničkih kontrola čiji je cilj bio suzbijanje sive ekonomije.

Inspektori obje institucije su zajedno izvršili 221 kontrolu, te su utvrđene 134 nepravilnosti, od kojih je kod 29 poreskih obveznika pronađeno 29 neprijavljenih radnika, kod 59 poreskih obveznika utvrđeno je da nisu evidentirali promet preko fiskalnih kasa ili nisu izdavali fiskalne račune, dok je kod 46 obveznika utvrđena neregistrovana djelatnost.

Zbog tih nepravilnosti kod 91 poreskog obveznika izrečene su mjere zabrane obavljanja djelatnosti, te je izdato 130 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 202.300 KM.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: