Kineska kompanija zainteresovana za izgradnju HE Dabar | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Kineska kompanija zainteresovana za izgradnju HE Dabar

Izvor: Srna | Foto: RTRS | Datum:05.12.2015.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Repubike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije "China international water & electric corporation" zainteresovane za gradnju hidroelektrane "Dabar".

Memorandum - Kinezi i HE Dabar - Foto: RTRS

Đokić je nakon sastanka izjavio da je riječ o respektabilnoj kompaniji - jednoj od lidera u oblasti izgradnje hidroenergetskih objekata sa kojom bi u ponedjeljak trebalo da bude potpisan i memorandum o saradnji. 

Za hidroelektranu „Dabar“ do sada je urađena projektna dokumentacija, a odrađen je i dio pripremnih radova na području gdje će se graditi elektrana, putna infrastruktura, izgrađeno vodozahvatno područje, vodovodna i elektro mreža.

Postupak izbora partnera za izgradnju hidroelektrane je javan, ističu u Ministarstvu i izražavaju nadu da će upravo ova kineska kompanija ponuditi najbolje uslove.

Za nas je važno da imamo respektabilnu kinesku kompaniju koja je jedna od lidera u svijetu u oblasti izgrdnje hidroenergetskih objekata, imaju veliko iskustvo stečeno u velikom broju država , evropskih i vanevropskih, spremni su da se upuste u projekat u RS gdje bi zajedno sa Vladom RS radili na realizaciji projekta izgradnje HE „Dabar“, izjavio je ministar Đokić.

Kineska kompanija "Čajna internešnal voter end elektrik korporejšn" (China international water & electric corporation) je komapnija kćerka kineske kompanije "Tri klisure" koja je do sada radila na najvećim energetskim objektima u svijetu zasnovanim na obnovljivim izvorima energije.

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju naš plan jeste da analiziramo postojeće studije koje su već sačinjene u ovom projektu i nakon toga da naš tim eksperata dođe na sam teren u HE „Dabar“ kako bi procijenio kakva je trenutna situacija. Nakon toga ćemo podnijeti najbolju moguću ponudu“, rekao je Čen Lijang, predstavnik kineske kompanije.

Buduća hidroelektrana "Dabar" dio je hidroenergetskog sistema "Gornji horizonti" - njeni planirani kapaciteti su 159,15 megavata, a ukupna vrijednost investicije je oko 180 miliona evra.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: