Košarac: Prioritet - uklanjanje prepreka za trgovinu robom | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Košarac: Prioritet - uklanjanje prepreka za trgovinu robom

Izvor: SRNA | Datum:25.02.2020.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas u Tivtu na završnoj konferenciji "Podrška olakšavanju trgovine između zemalja CEFTA" da su prioriteti BiH slobodno kretanje robe i uklanjanje prepreka za trgovinu robom.


Košarac je istakao da su prioriteti i slobodna trgovina uslugama, slobodni protok ulaganja i usvajanje dodatnog protokola o rješavanju sporova i institucionalni razvoj CEFTA tijela, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac je podsjetio da su realizovane aktivnosti u saradnji sa projektom Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju /GIZ/ rezultirale usvajanjem odluke o uspostavljanju procedure validacije za uzajamno priznavanje programa ovlaštenih ekonomskih operatera CEFTA ugovornih strana.

"Takođe, u saradnji sa ovim projektom pripremljena je i usvojena CEFTA Strategija za upravljanje carinskim rizicima. Očekuje se da danas na specijalnom sastanku CEFTA Zajedničkog odbora bude usvojena i odluka o olakšavanju trgovine voćem i povrćem koja je pripremljena uz podršku ovog projekta", istakao je Košarac.

On je naveo da je osnova ovogodišnjeg predsjedavanja BiH Ceftom sprovođenje Sporazuma i njegovih dodatnih protokola, te sprovođenje aktivnosti iz višegodišnjeg Akcionog plana za kreiranje Regionalnog ekonomskog područja /MAP-REA/ koja se odnose na trgovinska pitanja.

"CEFTA sporazum, osmišljen kao sastavni dio EU pretpristupne agende, omogućava snažnu pravnu osnovu za formulisanje i provođenje politike u ključnim područjima u vezi sa trgovinom i investicijama. Njegova uspješna primjena značajno je doprinijela stvaranju slobodne trgovinske zone u jugoistočnoj Evropi, a dosljedno provođenje njegovih odredbi stvara mogućnosti za brži napredak BiH u procesu evropskih integracija", zaključio je Košarac.

Skup je organizovan u okviru projekta "Otvoreni regionalni fond za spoljnu trgovinu jugoistočne Evrope" koji sprovode GIZ i Međunarodni trgovinski centar /ITC/.

Projekat je usmjeren je na pružanje podrške strukturama Cefte u njihovim naporima na sprovođenju obaveza iz Dodatnog protokola pet prema Cefti koji pruža okvir za uklanjanje trgovinskih prepreka između strana Cefte.

Cilj je usmjeren na dodatno olakšavanje regionalne trgovine u regionu Cefte putem smanjenja i eventualnog uklanjanja necarinskih mjera koje najviše narušavaju trgovinu.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: