Premijer Višković otvorio u Trebinju prvi Samit energetike | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Premijer Višković otvorio u Trebinju prvi Samit energetike

Izvor: Radio Trebinje | Foto: SRNA | Datum:05.03.2020.

U Trebinju je danas počeo prvi Samit energetike SET 2020  koji je okupio preko 400 učesnika iz BiH i zemalja regiona, a predviđeno je devet panela sa više od 80 panelista.

- Vlada RS prema preuzetim direktivama EU i vlastitim planovima ima viziju, želju i opredjeljenje da u narednih dest godina izgradi značajne enegetske potenicijale, prije svega iz čiste energije, što je i najznačajnija razvojna šansa RS u narednom periodu. Sva ta energija ima tržište i namijenjena je izvozu, jer je došlo vrijeme da se iskoriste naši potencijali vode, sunca, vjetra- rekao je otvarajući skup premijer Srpske Radovan Višković.

On je naveo da je Vlada RS sprema da sa ostalim nivoima vlasti u BiH otvori pregovore i da se kvote koje su definisane za BiH, 400 megavata vjetroelektrana i 400 megavata solarnih elektrana, povećaju - jer se već prvi dan Samita energetike pokazalo da ima spremnih investitoria za izgradnju objekata za korištenje potencijala vjetra i sunca.

- Vlada RS u narednih deset godina ima značajne planove za energetske kapacitete, vrlo brzo očekujemo početak radova na Buk Bijeloj, a potpisivanje ugovora za izgradnju i finasiranje HE Dabar je odgodio virus korona u Kini na otprilike mjesec dana. Sa kineskim partnerima imamo potpisane ugovore za Bistricu, i početak realizacije svih ovih projekta očekujemo u 2020 godini - istakao je premijer Srpske.

Od ovog dvodnevnog skupa očekujemo da struka kaže kako zakonodavna i izvršna vlast treba raditi da bi prilagodili zakonska rješenja i iskoristili ove velike prirodne potencijale na dobrobit svih građana, poručio je Višković, koji je otvorio dvodnevni Samit energetike u Trebinju.

Luka Petrović, generalni direktor „Elektroprivrede RS“ je istakao da je važnost ovog skupa u podršci energetici kao važnoj grani razvoja RS.

- Važno je da osnažimo komunikaciju među svim energetskim segmentima u ovom regionu i da to osnaživanje bude na dobrobit i građana ovih prostora ali i profitabilnosti, stabilnosti i nezavisnosti energetskih kompanija na ovom prostoru, naveo je Petrović.

On je napomenuo da je SET prvi stručni, naučni i energetski samit na ovim prostorima.

- Ovdje postoji deset odobrenih naučnih tema iz različitih oblasti energetske tranzicije ali i devet panela na kojima će biti oko 85 učesnika, moderatora i uvodničara. Sve ljudi iz struke, iz ove oblasti, okupljeni na jednom mjestu ovdje u Trebinju i mi ćemo poslati jednu važnu poruku da iako živimo jedni pored drugih da je potrebno da komunikacijom i saradnjom osnažimo tu cjelinu energetike na Balkanu i da je napravimo još profitabilnijom i još nezavisnijom u odnosu na okruženje, globalno tržište i konkurenciju - podvukao je Luka Petrović.

Govoreći o potencijalima RS on je naveo da je usvojenom Strategijom razvoja energetskog sektora do 2035. godine,  Planom razvoja „Elektroprivrede“ RS od 2019-2020. i Akcionim planom definisano da u narednih deset godina u RS budu izgrađeni novi objekti koji će proizvesti hiljadu megavata struje iz obnovljivih izvora u RS.

- To  nije cjelokupan potencijal jer je on mnogostruko veći od navedenog i smatramo da ćemo biti u koracima sa zahtjevima i Energetske zajednice i Evropske unije te sa svim globalinim kretanjima u svijetu, rekao je Petrović.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je, poželivši dobrodošlicu svim učesnicima samita, istakao da je energetika jedna od ključnih grana razvoja te da će u budućnosti biti dosta uloženo u razvoj obnovljivih izvora energije.

- Smatramo da su obnovljivi izvori energije budućnost i Grad Trebinje i okolina sa 260 sunčanih dana mogu da budu tlo za investitore, da ulažu u solarne elektrane. Područje Hercegovine je idealno i za vjetroelektrane. Zaključci sa ovog samita će nam biti nauk da vidimo kuda da idemo ali u isto vrijeme i jesmo li na pravom putu - rekao je Ćurić.

On je istakao da je Trebinje grad turizma te da je samit odlična prilika da se uvide i potencijali kongresnog turizma.

Učesnike samita i goste je pozdravio Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je učestvovao u prvom panelu na kome je razgovarano o tranziciji energetskog sektora.

U okviru samita u popodnevim časovima biće održana još dva panela o energetskom pregledu regiona-perspektivama razvoja te stanju tržišta električne energije jugoistočne Evrope.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: