U Nevesinju predstavljena "Studija za budućnost" | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

U Nevesinju predstavljena "Studija za budućnost"

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:18.12.2015.

U Nevesinju je juče predstavljena Studija izvodljivosti za pripremu projekta razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema u ovoj opštini vrijednog 1.494.000 eura.

Prezentaciju je uradio Konsultantski tim Evropske investicione banke  predvođen  glavnim ekspertom za zaštitu životne sredine Sohailom Hasanom. U okviru Studije date su preporuke za vodosnabdijevanje, prikupljanje i tretman otpadnih voda, te analize razvojnih projekata i procjene uticaja predloženih investicija na životnu sredinu. Predstavljen je i finansijski model poslovanja JP „Vodovod“ i definisane aktivnosti koje bi trebalo da obezbijede dugoročnu održivost poslovanja u pogledu tehničkih, finansijskih i ekoloških kriterija.

Glavni ekspert Sohail Hasan kaže da je ovo dokument za budućnost Nevesinja. Naglašava da je Studija utvrdila prioritete i sagledala dugoročni razvoj vodosnabdijevanja. Pohvalio je dobru saradnju sa Projektnim implementacionim timom  Opštine Nevesinje i JP „Vodovod“. Govoreći o kreditu za finansiranje projekta Hasan je rekao da je on izuzetno povoljan precizirajući da je rok otplate 25 godina, grejs period osam godina, a kamatna stopa do 4,5%.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović objasnio je da Projekat razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Nevesinje  predviđa sanaciju i optimizaciju postrojenja za prečišćavanje vode iz akumulacije „Alagovac“,nabavku vozila za pražnjenje septičkih jama, izradu hidrauličnog proračuna  i zoniranje mreže, te više projekata vodosnabdijevanja i odvođenja fekalne i oborinske kanalizacije. Podsjetio je da je Opštinski parlament u aprilu 2014. godine  donio Odluku o kreditnom zaduženju za finansiranje  ovog projekta. 

Šiljegović je kao  posebnu pogodnost naveo  činjenicu da se 35 % sredstava potrebnih za realizaciju obezbjeđuje kroz donatorska sredstva.

Predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske i Tima za upravljanje projektima Bojan Macura  rekao je da je ukupna vrijednost  projekta "Vodovod i kanalizacija Republike Srpske" koji se  provodi u više gradova i opština  oko 100 miliona eura.

- Od tog iznosa kreditna sredstva iznose 50 miliona eura  i ona su obezbijeđena kod Evropske investicione banke, dok su 35 odsto grant sredstva, a 15 odsto je vlastito učešće gradova i opština u Republici Srpskoj - pojasnio je Macura.  On je napomenuo da je Studija izvodljivosti finansirana grant sredstvima EU. Prema njegovim riječima ovo nije običan dokument nego plan razvoja vodovodnog sistema u Nevesinju u narednih tridesetak godina.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: