Prihodi od indirektnih poreza veći za 59 miliona KM | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Prihodi od indirektnih poreza veći za 59 miliona KM

Izvor: SRNA | Foto: RTRS | Datum:01.04.2020.

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca ove godine iznosili su 1.882.000.000 KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.


U saopštenju se ističe da je samo u martu UIO prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza, te da je to za 23 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine.

Nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a svim poreskim obveznicima koji su ostvarili to pravo u prva tri mjeseca ove godine u ukupnom iznosu od 337 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su BiH, Republika Srpska, Federaciji BiH /FBiH/ i Brčko distrikt, iznosili su 1.545.000.000 KM i veći su za 73 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu prošle godine.

Za finansiranje institucija BiH u prva tri mjeseca raspoređena u 182 miliona KM.

Institucije BiH svake godine dobijaju isti iznos prihoda od indirektnih poreza, a višak je pripao entitetima i Brčko distriktu, te je FBiH u prva tri mjeseca ukupno raspoređeno 866 miliona KM, Republici Srpskoj 442 miliona KM, a Brčko distriktu 48 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva /0,25 KM/, FBiH je dobila dodatnih 49 miliona KM, Republika Srpska 32,4 miliona KM i Brčko distrikt 1,7 milion KM.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: