Zora Vidović: 330 miliona evra od MMF-a biće operativno za nekoliko dana | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Zora Vidović: 330 miliona evra od MMF-a biće operativno za nekoliko dana

Izvor: Glas Srpske | Foto: Glas Srpske | Datum:13.04.2020.

Sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odnosno 330 miliona evra, biće operativna u narednih nekoliko dana, potvrdila je u intervjuu za Radio Republike Srpske ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.Ona je ponovila da će ta sredstva biti namijenjena za pomoć privredi, ali i u borbi protiv pandemije virusa korona.

Ministarka je potvrdila da će od tih sredstava Srpskoj pripasti 38 odsto, 62 odstvo Federaciji, a da će oba entiteta po pola procenta izdvojiti za Distrikt Brčko. Vidovićeva je dodala da će u narednom periodu biti izvršen i rebalans budžeta, ali i da do kraja godine neće biti problema u isplati plata, penzija, boračkih dodataka.

- Ekonomija Srpske, kao i većina svjetskih ekonomija, trpi zbog pandemije - istakla je Vidovićeva i dodala da će upravo sredstva koja stižu od MMF-a, biti korišćena za pomoć privredi i očuvanju ekonomije. Ona je naglasila da je dobro što je dogovor postignut i da će sredstva pomoći ne samo Srpskoj već i BiH.

- Zadovoljni smo procentom koji smo dobili. Ta sredstva biće vrlo brzo operativna, već u toku aprila. Ona će biti namijenjena za privredni sektor i za zdravstvo. Za budžet se ova sredstva neće koristiti - pojasnila je ona.

Osim sredstava iz aranžana sa MMF-om, dio novca već je izdvojen iz budžeta Srpske za pomoć zdravstvenom sektoru, u cilju što efikasnije borbe protiv Kovida- 19.

- Za osnovnu opremu, respiratore, rukavice, maske iz budžeta Srpske već je izdvojeno 60 miliona maraka - navela je Vidovićeva.

Kada je riječ o budžetu Srpske, ministarka Vidović je rekla da prihodi jesu smanjeni, da će se određene investicije i projekti odložiti, ali da će bez obzira na to biti izmirene sve obaveze. Ona je dodala da, za sada, nema inicijative o smanjenju plata.

- Za ovu godinu bićemo sa prihodima manji 200 miliona maraka, ali bez obzira na to do kraja godine sigurno će biti izmirene sve obaveze za plate, penzije, boračke dodatke za socijalne kategorije - istakla je ona.

Govoreći o Fondu solidarnosti, ministarka je istakla da je odziv veliki i da se u ovaj Fond već uplaćuju sredstva. Vidovićeva je dodala da je Vlada donijela i uredbu kojom će ministri dati pola svoje martovske plate u ove namjene.

- Do sada je u ovaj Fond uplaćeno više od milion i 200 hiljljada maraka i to su uglavnom donacije. Pozivam sve, koji žele, građane, poslodavce da to isto mogu učiniti, ako žele. Budžetski korisnici, takođe, ali na dobrovoljnoj osnovi isto mogu izdvojiti određeni procenat od plate. Najveći izvor finansiranja za taj Fonda, ipak, biće iz budžeta - dodala je Vidović.

Što se tiče nastavka izgradnje auto-puteva, ali i rekonstrukcije određenih magistralnih puteva, Vidovićeva je istakla da će realizacija tih projekta biti nastavljena i da će određena sredstva, iz kreditnih aranžmana, biti usmjerena u tu namjenu.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: