Izgradnja beogradskog metroa počinje do kraja 2021. godine | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Izgradnja beogradskog metroa počinje do kraja 2021. godine

Datum:12.05.2020.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se čini sve da izgradnja metroa u ovom gradu počne do kraja 2021. godine.
 

On je naveo da će poslije potpisivanja sporazuma o donaciji u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa između vlada Srbije i Francuske, francuska kompanija "Ežis" početi izradu studije izvodljivosti i zaštite životne sredine za prvu fazu vrijednu 8,3 miliona evra.

- Kada ovaj posao bude završen, uslovi će se steći da se izda građevinska dozvola i počne izgradnja beogradskog metroa. Sve činimo da izgradnja počne do kraja 2021. godine -  rekao je Vesić za TV "Hepi", navodeći da će izgradnja početi na Makiškom polju.

Prema njegovim riječima, plan generalne regulacije šinskih sistema biće usvojen u ranu jesen, a plan detaljne regulacije Makiškog polja do kraja godine, i oni su osnova za izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju metroa.

- Pripremamo dokumentaciju za potrebe sprovođenja konkursa za dizajn metro stanica prve faze prve linije beogradskog metroa i uradićemo tako da ćemo šansu dati domaćim arhitektima, a svaka stanica će biti drugačije dizajnirana, odnosno podsećaće na deo grada u kome se nalazi ili na neke događaje iz srpske istorije - naveo je Vesić.

On je podsjetio da se izgradnja Beogradskog metroa obećava od 1971. godine, gotovo 50 godina.

Vesić je dodao da su ranijim projektom usvojene trase linije jedan koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra, sa 23 stanice, kao i linije dva koja će povezati Železničku stanicu "Zemun" i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Projektom su predviđene stanice na liniji jedan - Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca "Banovo brdo", Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica "Karaburma", Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Stanice na liniji dva su Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica "Zemun".

Projektom je utvrđena podzemna trasa metroa, osim u Makiškom polju gdje bi trasa linije jedan bila na nasipu prosječne visine dva metra.

Dvije linije se ukrštaju i imaju denivelisane podzemne stanice na Savskom trgu iza zgrade sadašnje Železničke stanice, gdje se sada nalaze željeznički peroni i gdje je omogućen prelazak putnika sa jedne na drugu.

U Mirijevu su planirane paralelne stanice za obje linije, a predviđen je tunel ispod Save za liniju dva.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: