Pojeftinjenje goriva oborilo decenijski rekord | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Pojeftinjenje goriva oborilo decenijski rekord

Izvor: buka | Datum:14.01.2016.

Cijene goriva na benzinskim pumpama nastavile su da padaju i ovako niski iznosi nisu zabilježeni u proteklih deset godina, što znači da je, na radost vozača, oboren rekord. To je juče potvrdilo više izvora, ali njihove najave još su optimističnije, jer nije isključena mogućnost da će doći do novog rezanja cjenovnika.

Litar dizela na banjalučkim benzinskim pumpama juče je koštao već od 1,55 maraka, dok je za benzine potrebno izdvojiti od 1,65 KM pa naviše.

Tradicionalno, Semberci su u znatno povoljnijem položaju, pa nam je tako na jednoj bijeljinskoj pumpi potvrđeno da dizel “četvorka” kod njih košta svega 1,40 KM.

Prijatno iznenađenje kupce dočekuje i na prodajnim mjestima u FBiH, gdje dizel, u prosjeku, košta oko 1,60 po litru, a benzini su za desetak feninga skuplji, pišu Nezavisne novine.

“Još ima predstavnika benzinskih pumpi koji nam najavljuju pojeftinjenje goriva u prosjeku za oko pet feninga po litru”, kazali su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Da bi se ovakav trend vrlo lako mogao nastaviti, ne poriče ni Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata FBiH, koji, ipak, kaže da je veoma teško reći šta će se dešavati u sedmicama ispred nas.

“U narednoj sedmici očekuje se pad cijena, a mimo toga je bilo šta teško prognozirati. Kada je riječ o cijenama koje su sada na snazi, ovakve nisu zabilježene u proteklih desetak godina, pa i više”, ispričao je Bošković.

Drago Đukić, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, smatra da su podaci s benzinskih pumpi ohrabrujući.

“Osim što je za kupce uvijek povoljno kad cijene idu dolje, isto se odnosi i na distributere, jer očekuju veći fizički obrt, odnosno promet. Teško je reći šta bi se moglo događati u narednom periodu”, kazao je Đukić.

Inače, pojeftinjenje goriva počelo je da se bilježi od druge polovine 2014. godine, ali je tada malo ko mogao da pretpostavi da će se situacija ovako razvijati u korist potrošača.

Ili, još bolje, možemo se prisjetiti decembra 2011. godine, kada je litar eurodizela koštao čak 2,39 KM, što je za čak marku više nego što je to sada slučaj na spomenutoj bijeljinskoj benzinskoj pumpi.

Podsjetimo, borci za zaštitu potrošača uporno pozivaju trgovce, prevoznike i ostale davaoce usluga da i oni konačno srežu svoje cjenovnike, ali je taj apel ostao bez reakcije i malo ko vjeruje da će odustati od ekstra profita u državi čija većina građana jedva sastavlja kraj s krajem.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: