Đokić: U toku realizacija projekata vrijednih više od 3,2 milijarde KM | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Đokić: U toku realizacija projekata vrijednih više od 3,2 milijarde KM

Izvor: SRNA | Datum:08.02.2016.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da se trenutno u Srpskoj u oblasti energetike realizuju projekti vrijedni više od 3,2 milijarde KM.

Petar Đokić - Foto: RTRS Đokić je naveo da se uz planirani projekat Termoelektrane "Gacko dva", za koji su već obavljeni određeni razgovori, može govoriti o investicijama u vrijednosti većoj od četiri milijarde KM.

Osim TE "Gacko dva", čija će instalisana snaga iznositi oko 350 megavata, Đokić je dodao da su značajni i projekti TE "Stanari" /300 megavata/ vrijedan 960 miliona KM i TE "Ugljevik tri" /dva bloka po 300 ili jedan blok od 450 megavata/ vrijednosti 1,1 milijarde KM.

- S obzirom na to da izgradnja energetskih objekata traje u prosjeku od tri do pet godina, do sada je izgrađena TE `Stanari` i puštena je u testnu fazu u kojoj se sinhronizuje sa prenosnom mrežom, istakao je Đokić.

Kada je riječ o hidroelektranama, resorni ministar je naveo HE "Dabar" iz sistema "Gornji Horizonti" /160 megavata/, čija je vrijednost 351,5 miliona KM, te HE "Mrsovo" na rijeci Lim /37,3 megavata/ vrijednosti 188 miliona KM.

- Zatim, hidroelektrane na rijeci Neretvi koje čine HE `Ulog` /35 megavata/ i šest malih hidroelektrana ukupne vrijednosti 181,6 miliona KM, te tri hidroelektrane na rijeci Bistrici /35 megavata/, čija je vrijednost procijenjena na 93 miliona KM, rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, od oko 120 malih hidroelektrana /MHE/ najznačajnije su MHE na rijeci Prači /16,4 megavata/ čija je vrijednost 60 miliona KM i MHE "Bočac dva" na rijeci Vrbas /8,6 megavata/ vrijednosti oko 18 miliona KM.

- Izgrađeno je 14 malih hidroelektrana čija je ukupna instalisana snaga oko 38 megavata, dok su građevinske dozvole pribavljene za još toliko malih hidroelektrana i očekuje se njihova izgradnja u narednom periodu od dvije godine, naglasio je Đokić.

On je podsjetio i na dva parka vjetrenjača - "Trusina" na području opštine Nevesinje i "Hrgud" na području Berkovića, svaki instalisane snage do 50 megavata, ukupne vrijednost 270 miliona KM.

- Već je izgrađeno 26 malih solarnih elektrana, uglavnom na objektima privrednih subjekata ili fizičkih lica, a građevinska dozvola je pribavljena za još više od 20 malih solarnih elektrana koje će biti izgrađene u veoma kratkom periodu, istakao je Đokić.

Strategijom razvoja energetike u periodu od 2010. do 2030. godine, podsjetio je Đokić, planirano je investiranje oko 11,5 milijardi KM u energetski sektor Republike Srpske, a posljednjih nekoliko godina investirano je više od 1,3 milijarde KM.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: