Dodik: Investicije - motor ekonomskog oporavka od epidemije | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Dodik: Investicije - motor ekonomskog oporavka od epidemije

Izvor: ATV | Foto: ATV | Datum:19.08.2020.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nije stala sa investicijama i da će one biti motor ekonomskog oporavka od posljedica epidemije virusa korona.

Dodik je rekao da Republika Srpska u uslovima pandemije nije uspjela da izvrši sve svoje planove u obimu u kome je željela, ali da se investicije i dalje odvijaju.

Ističući da je ekonomska šteta već vidljiva, Dodik je napomenuo da to nije samo specifičnost ovog prostora i da nije bila dio načina upravljanja i činjenja ili nečinjenja.

"Okolnosti koje su izvan ekonomskih procesa bitno su uticale na ekonomiju, a to je pandemija koja je zatvorila granice, sprečila kretanja, smanjila proizvodnju...Svijet reaguje na to", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

On je naveo da je Republika Srpska napravila planove koji su ostvaruju putem Kompenzacionog i Garantnog fonda.

"Republika Srpska pokušava sve da obezbjedi stabilnost funkcionisanja insitucija. U ovom trentuku mogu da garantujem da smo obezbijedili sve republičke funkcije i da će se one nesmetano odvijati do Nove godine. Novac za penzije, za plate i sve projekte koje radimo postoji", poručio je Dodik.

On ističe da će Srpska sada da radi na planovima za iduću godinu koja, kako je ocijenio, neće biti nimalo laka i sigurno će pokazati negativne efekte ove krize.

"Međutim, vjerujem da ćemo kroz razne scenarije koje pokušavamo da spoznamo uzeti jedan koji će biti realan i pokušati da obezbjedimo kretanje koje neće značiti pad. Vjerujem da će naš bruto domaći proizvod biti zadržan na vrijednosti oko nule, što bi trebalo da bude uspjeh, imajući u vidu da su druge ekonomije već na minus deset ove godine u dva kvartala", naglasio je Dodik.

Republika Srpska, naglasio je on, nema tako negativno kretanje.

"Planirali smo da bude 3,7 odsto rast u ovoj godini, ali u prvom kvartalu smo imali rast plus dva, što govori o tome da smo se, ipak, nekako prilagodili. I u prvom kvartalu je bilo uticaja virusa korone, ali u ovom drugom najviše. To ćemo vidjeti kada dođu podaci", rekao je Dodik.

Ukoliko i bude negativna stopa BDP-a, Dodik ocjenjuje da ona neće biti više od minus dva.

"U okviru toga ćemo i planirati i našu održivost u idućoj godini", poručio je Dodik.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: