U prvom kvartalu ostvaren ekonomski rast od dva odsto | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

U prvom kvartalu ostvaren ekonomski rast od dva odsto

Izvor: SRNA | Foto: RTRS | Datum:02.09.2020.

BiH je u prvom kvartalu ostvarila ekonomski rast od dva odsto u odnosu na isti period prethodne godine zahvaljujući rastu domaće tražnje, odnosno povećanju privatne i u manjoj mjeri javne potrošnje, dok su bruto investicije zabilježile pad u odnosu na isti period prethodne godine.


Ovi podaci navedeni su u informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-maj ove godine, koju je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje, a koju je danas usvojio Savjet ministara.

S druge strane, drastično slabljenje privredne aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima usljed izbijanja globalne pandemije kovid 19 dovelo je do pada spoljnotrgovinske robne razmjene sa svijetom, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara donio je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora odluku o visini osnovice za obračun plate zaposlenim u institucijama BiH za 2020. godinu.

Osnovica za obračun plate iznosi 475,69 KM i nije se mijenjala od maja 2012. godine, od kada je tadašnja osnovica za obračun plate od 498,10 KM, zbog održanja makroekonomske stabilnosti, smanjena za 4,5 odsto.

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta, Savjet ministara usvojio je informaciju u vezi sa zahtjevom Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH za obezbjeđivanje sredstava za plaćanje jedne rate po kreditu EBRD-a u iznosu od 1.295.251 KM.

U informaciji se navodi da su proglašenje stanja prirodne ili druge nesreće na području BiH 17. marta i širenje virusa korona doveli do pada vazdušnog saobraćaja iznad BiH za više od 90 odsto i potpunog prestanka priliva sredstava iz redovnih izvora prihoda Agencije, što za posljedicu ima nemogućnost obezbjeđenja sredstava za otplatu rate kredita EBRD-a.

Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara zaduženo je da sa računa za interventno servisiranje duga obezbijedi sredstva i izvrši servisiranje po osnovu ovog kredita EBRD-a, koji dospijeva u septembru 2020. godine, i to u ukupnom iznosu od 764.509 evra, odnosno 1.495.251,28 KM, što uključuje obaveze po osnovu glavnice i kamate, te bankarske troškove koji će biti naknadno obračunati.

Prethodno će Ministarstvo finansija i trezora i Agencija za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH zaključiti sporazum kojim će biti regulisani rok i način povrata sredstava po osnovu kredita EBRD-a.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara o utrošku sredstava u 2019. godini, kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija - Razvojno-investicioni program institucija BiH 2019–2021. godine.

Zadužene su sve institucije BiH da postupaju u skladu sa odlukom o načinu i kriterijumima za pripremu, izradu i praćenje realizacije Programa javnih investicija - Razvojno-investicionog programa institucija BiH i instrukcijama za kandidovanje novih projekata i ažuriranje podataka o postojećim projektima u sistemu za upravljanje javnim investicijama Ministarstva finansija i trezora.

U ovaj program bilo je uključeno 249 projekata ukupne vrijednosti 1.947.680.000 KM, a od ovog iznosa 1.261.070.000 KM odnosilo se na 147 projekata u sprovođenju, 12,87 miliona KM na 10 odobrenih projekata, a 673,74 miliona KM na 102 kandidovana projekta.

Od ukupno 147 projekata u sprovođenju koji su bili navedeni u Programu, 44 projekta su završena do kraja 2018. godine, a dva su promijenila status iz "u implementaciji" u "odobren".

Slijedom navedenog, zbirni pregled realizacije finansijskih sredstava u 2019. godini je urađen za 101 projekat javnih investicija, ukupne vrijednosti 1.076.160.000 KM.

Ukupan plan utroška sredstava za 2019. godinu iznosio je 264,31 milion KM i realizovan je sa 36 odsto.

Prema planu za 2019. godinu, završeno je 29 projekata ukupne vrijednosti 97,58 miliona KM, a za njihovu realizaciju je u prošloj godini utrošen 17,71 milion KM.

Stepen realizacije plana iznosi 107 odsto jer je došlo do promjene ukupne vrijednosti na nekoliko projekata, koji se pretežno finansiraju iz inostranih sredstava.

Nastavljeno je sprovođenje preostala 72 projekata, ukupne vrijednosti 978,58 miliona KM, za čiju realizaciju u 2019. godini je planirano 247,72 miliona KM, a utrošeno 76,65 miliona KM. Stepen realizacije plana iznosi 31 odsto.

Savjet ministara donio je odluku o formiranju Radne grupe za izradu Strategije unapređenja upravljanja javnim finansijama u institucijama BiH 2021–2025. godine i praćenja njenog sprovođenja.

Radnu grupu čine predstavnici Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara, Direkcije za ekonomsko planiranje, Uprave za indirektno oporezivanje i Agencije za javne nabavke BiH.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: