Petrović: Povećanje cijene minimalno, na račun od 50 KM povećanje manje od dvije KM | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Petrović: Povećanje cijene minimalno, na račun od 50 KM povećanje manje od dvije KM

Datum:05.02.2021.

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da će povećanje cijene električne energije biti minimalno i naveo da će potrošaču koji ima račun od 50 KM, povećanje iznositi manje od dvije KM.

Petrović je istakao da se to povećanje neće desiti svim domaćinstvima u Republici Srpskoj, te da je intencija da privredni subjekti koji troše ne više od 35.000 kilovatsati cijena električne energije bude smanjena jer je sada visoka i njima će doći do smanjenja cijene do desetak odsto u ukupnom računu.

- Naše opredjeljenje je da povećanje cijene bude najminimalnije što može, jer pratimo politiku Vlade Republike Srpske i nastojimo da osnažimo status energetski zaštićenog kupca - naglasio je Petrović za ATV.

On je pojasnio da niskim cijenama u odnosu na proizvodne "Elektroprivreda" godišnje gubi 30 miliona KM, odnosno mora da ih nadomjesti iz nekih drugih izvora kako bi stanovništvo uspjelo da dobija struju po povoljnoj cijeni.

- Što se tiče drugog pristupa, tržišnog, kada bismo tu istu električnu energiju prodavali na tržištu BiH ili Balkana, mi bi u budžetu imali 90 miliona KM. Mi na taj način ublažavamo svoje subvencije - naveo je Petrović.

On je pojasnio da je do poskupljenja moralo doći jer postoje jasne procedure i zakoni u Republici Srpskoj u slučaju kada neki od regulisanih proizvođača električne enrgije, a ima ih pet - dvije termoelektrane i tri hidroelektrane, dobije ili mu se odobri povećanje cijena električne enrgije.

- To se mora u određenom procentu prenijeti na javno snabdjevanje koje se sastoji od domaćinstava i privatnih preduzetnika koji godišnje ne troše više od 35.000 kilovatsati električne energije. To je učešće od 45 odsto javnog snabdjevanja u tom odobrenom povećanju cijena električne energije - pojasnio je Petrović.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: