Dubrovački javlja: Odzvonilo šopingu u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Dubrovački javlja: Odzvonilo šopingu u Trebinju

Datum:15.02.2021.

Pri prelasku granice iz BiH i Crne Gore građani Hrvatske ubuduće će moći da prenesu vrijednost robe do 300 kuna, umjesto dosadašnjih 2.200 kuna, javlja Dubrovački list.

Tako će brojnim građanima ove zemlje popularni odlazak u šoping u Trebinje zbog mogućnosti prenosa robe od samo 300 kuna, postati stvar prošlosti. Jer, mnogi su Dubrovčani pronašli isplativu ‘Meku’ za opremanje apartmana, kuća, vila, ali i za subotnji pazar na trebinjskoj pijaci.

Iako se u javnosti isticalo kako se od 1. januara 2021. godine, preko granice po osobi mogu prenijeti dvije kutije, odnosno 40 cigareta, ovo novo pravilo samo je dio izmjena u Pravilniku o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u ličnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. Ključna razlika u odnosu na raniji pravilnik je ta što je novim definisana pogranična zona. Ona sada iznosi 15 kilometara vazdušne linije od granice.

‘Pogranična zona je zona koja ne prelazi više od 15 kilometara vazdušne udaljenosti od granice države članice i koja uključuje lokalna upravna područja koja se nalaze unutar zone’, ističe se u pravilniku. I tu definiciju je važno istaći, naročito za osobe koje su redovno prelazile granice kako bi
obavljale kupovinu robe u većoj vrijednosti, u komšijskim državama uz jeftinije cijene i uz oslobođenje PDV-a i trošarine.

Dosad su, dakle, mogli prenijeti robu u vrijednosti do 2200 kuna (300 evra) i na to dobiti povrat PDV-a. Od sada, ukoliko carinici utvrde vrijednost veću od 300 kuna (po osobi i u jednom danu), na nju će morati platiti trošarinu.

 

KOLIČINSKA ODOBRENJA

Koliko se može preko granice?

Oslobođenje od PDV-a i trošarine se odnosi i na određene količine trošarinskih i duvanskih proizvoda. U Pravilniku se navodi da se, što se tiče duvanskih prerađevina, može prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara i 50 grama duvana za pušenje.

Inače, prema prošlom su Pravilniku te brojke bile veće – moglo se prenijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana za pušenje (ili odgovarajuća kombinacija količine navedenih duhanskih prerađevina).

Što se tiče alkohola i alkoholnih pića s procentom alkohola većim od 22 posto vol. ili nedenaturiranih etilnih alkohola s procentom alkohola od 80 posto vol. i više, njih se može unijeti jedan litar. Alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22 posto vol. i manje može se unijeti do 2 litre. Tako je bilo i u Pravilniku iz 2013. godine.

Mogu se prenijeti 4 litra vina i 16 litara piva.

U Pravilniku je označeno kako se može prenijeti 50 grama grijanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine i 50 grama novih duvanskih proizvoda (tekućinu namijenjenu konzumiranju u elektroničkoj cigareti ili drugoj elektroničkoj napravi, nezavisno o tome sadrži li nikotin).

 

Iz štampanog izdanja DuLista


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: