Tamindžija: ERS u Hercegovini pokrenula investicije na koje se čekalo 50 godina | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Tamindžija: ERS u Hercegovini pokrenula investicije na koje se čekalo 50 godina

Izvor: hercegovinapress.com | Datum:16.02.2021.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ilija Tamindžija rekao je da su cijene električne energije u Srpskoj ubjedljivo najniže u regionu.


Tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske za 2021.godinu, Tamindžija je rekao da su cijene električne energije u Srpskoj niže od 30 do 58 odsto u odnosu na Hrvatsku.„Za privredu su ubjedljivo najniže cijene električne energije u regionu. Tu je komparativna prednost Republike Srpske kada su u pitanju određeni privredni kolektivi“, rekao je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, u posljednjih nekoliko godina u Hercegovini su pokrenute investicije na koje se čekalo 50 godina.

On je naveo da su za vjetro-park „Hrgud“ odobrena sredstva i da se radi ekološka dozvola, te da će u naredne dvije i po godine biti izgrađen vjetro-park instalisane snage 50 megavata.

Tamindžija je rekao da je solarni park „Trebinje 1“ najveći u ovom dijelu Evrope za koji je dobijena koncesija.On je rekao da je ekološka dozvola izdata za HE „Buk Bijela“ koja se radi zajednički sa Elektroprivredom Srbije, te da nema prepreka da se radi na ovom projektu.

Tamindžija je rekao da su distributivni gubici u 2020. godini bili 10 odsto, dodajući da u 2021. godini očekuje da budu ispod 10 odsto.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog budžeta Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske u ukupnom iznosu od 2.499.927 KM.

Tekući troškovi u ovoj godini planirani su kupnom iznosu od 2.422.532 KM, navodi se u ovom dokumentu.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: