Od 1. maja skuplja struja | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Od 1. maja skuplja struja

Izvor: SRNA | Foto: Ilustracija | Datum:25.03.2016.

Cijena električne energije u Republici Srpskoj od 1. maja biće u prosjeku skuplja za 4,9 odsto, dok će za domaćinstva cijena biti veća za 5,4 odsto, odlučila je danas Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske.

U Regulatornoj komisiji su pojasnili da to znači da će prosječni račun za krajnjeg kupca iz kategorije domaćinstvo na godišnjem nivou biti povećan oko 25 KM, odnosno oko dvije KM na mjesečnom nivou.

Cijena električne energije za komercijalne kupce biće veća za 3,4 odsto, dok Regulatorna komisija ne utvrđuje tarifne stavove za snabdijevanje kupaca na visokom i srednjem naponu.

U Regulatornoj komisiji ističu da su nakon ponovnog razmatranja svih zahtjeva elektroprivrednih preduzeća iz sastava Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" odlučili da se odbiju zahtjevi za povećanje cijena na pragu elektrane zavisnih preduzeća /ZP/ "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Hidroelektrane na Drini" i "Hidroelektrane na Vrbasu".

U regulatoru ističu da se zahtjev nije mogao prihvatiti jer je razlog za njegovo podnošenje bio povećanje troškova poslovanja zbog povećanja naknade za korišćenje prirodnih resursa koji je ograničenog vremena trajanja i nije primjeren za određivanje cijene za duži period.

Zahtjev za povećanje cijene na pragu elektrane ZP "RiTE Gacko" je djelimično uvažen, te je prosječna cijena na pragu elektrane povećana za 6,1 odsto.

"Do povećanja je došlo zbog povećanja troškova amortizacije kao posljedice nabavke nove opreme za potrebe novog kopa, obaveze rekultivacije kopa, eksproprijacije zemljišta za novi kop, materijala i rezervnih dijelova, kao i ispunjavanja zakonskih obaveza u pogledu zaštite životne sredine", ističu u Regulatornoj komisiji.

Zahtjev za povećanje cijene na pragu elektrane ZP "RiTE Ugljevik" je analiziran pri čemu je odobreno povećanje pojedinih troškovi i potrebnog prihoda, ali je povećan i bilans zbog poboljšanih performansi proizvodnog pogona, te je prosječna cijena na pragu elektrane ostala nepromijenjena.

Zahtjevi za povećanje cijena pet elektrodistribucija i javnih snabdjevača koji posluju u sastavu "Elektroprivrede Republike Srpske" su djelimično uvaženi, pri čemu su istovremeno smanjeni odobreni distributivni gubici.

U regulatornoj komisiji kažu da je cijena korišćenja prenosne i distributivne mreže i usluge snabdijevanja povećana za 3,17 odsto.

"Do povećanja cijena za djelatnost distribucije električne energije i djelatnost snabdijevanja došlo je zbog povećanja troška amortizacije kao posljedica ulaganja u mrežu i zbog realnog vrednovanja stalne imovine putem procjene vrijednosti od ovlašćenog procjenitelja, kao i povećanja troška dostave računa koju su preuzele Pošte Srpske", napominju u Regulatornoj komisiji.

U ovom preduzeću ističu da je na povećanje cijene za korisnike distributivnih sistema uticalo i povećanje cijena korišćenja prenosnog sistema do koga je došlo u periodu od prošlog tarifnog postupka, odnosno od 2009. do 2015. godine, a na osnovu odgovarajućih odluka Državne regulatorne komisije za električnu energiju


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: