U Nevesinju predstavljen novi pravilnik o podsticajima u poljoprivredi | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

U Nevesinju predstavljen novi pravilnik o podsticajima u poljoprivredi

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:29.04.2016.

Predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS iz Područne jedinice Trebinje, juče su u Velikoj sali opštine Nevesinje održali prezentaciju Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2016. godinu.

Pravilnikom su propisani uslovi koji moraju da ispunjavaju pravna i fizička lica za ostvarivanje prava na novčane podsticaje, postupci za njihovo ostvarivanje, vrste, visina i način isplate novčanih podsticaja, obaveze, kao i potrebna dokumentacija i obrasci.

Rukovodilac Područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Trebinje Borislav Milivojević rekao je da je novi Pravilnik nešto jednostavniji za primjenu od prošlogodišnjeg, a uvedene su i neke izmjene.                        Ove godine Ministarstvo subvencioniše osiguranje u primarnoj proizvodnji do 50% od premije osiguranja, kao i premije za uzgoj kvatitenih priplodnih junica i nabavku priplodnih ovaca i koza – naglasio je Milivojević.

On je dodao da je ovogodišnji budžet namijenjen podsticajima ostao na nivou prošlogodišnjeg i iznosi 60 miliona. Pojasnio je da poljoprivredni proizvođači ostvaruju podsticaje na osnovu tri grupe mjera - podrška tekućoj proizvodnji, podrška dugoročnom razvoju i interventne mjere.

Prema ovogodišnjem pravilniku, obračun podsticajnih sredstava vršiće se na osnovu poređenja podataka koje su poljoprivredni proizvođači prijavili u APIF – u na dan obračuna. Poljoprivredni proizvođači mogu da do 15. maja tekuće godine, izvrše obavezu redovnog ažuriranja podataka, kako bi ostvarili pravo na podsticajna sredstva.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: