„Naš potencijal smo mi sami“ Drugi “Samit energetike Trebinje 2021” | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

„Naš potencijal smo mi sami“ Drugi “Samit energetike Trebinje 2021”

Izvor: hercegovinapress.com | Datum:07.05.2021.

Trebinje će u danima Samita biti mjesto za razgovore o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, održivom transportu energije, smanjenju emisije CO2 i kvalitetu vazduha.


Drugi „Samit energetike Trebinje 2021“, pod sloganom “Hibridna energetska budućnost”, biće održan 20. i 21. maja u organizaciji Elektroprivrede Republike Srpske, grada Trebinja i firme Samit energetike Trebinje.Za godinu dana ova konferencija je prerasla u važan regionalni događaj, koji će na panelima ugostiti pedeset vodećih stručnjaka i donosilaca odluka iz oblasti energetike, privrede i industrije, među kojima je i Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU.

– Za jednu godinu, od prvog samita smo uspjeli izaći iz okvira BiH i okupiti čitav region. Očekujemo prisustvo ministara i direktora elektroprivreda iz regiona, kao i sve tri elektroprivrede iz BiH što je rijetkost da se okupe na jednom događaju – najavio je direktor SET-a Aleksandar Branković.

U panelima će učestovati i predstavnici USAID-a, UNDP-a, GIZ-a, DERK-a BiH, RERS-a, FERK-a, kao i kompanija EFT, „Euroheat & Power” – Evropske asocijacije daljinskog grijanja, poslovna udruženja toplana Srpske, BiH, Srbije, Slovenije i drugi.Misija Samita je postići bolju povezanost privrede, politike i nauke, a fokus je ove godine usmjeren na digitalizaciju energetskog sektora i tranziciju koja nas očekuje u narednih desetak godina.

– Tranzicija energetskog sektora je neminovna i neće prestati. Mora se ići prema optimizaciji i uključivanju više eneregetskih sistema u mrežu, zato slogan i jeste „Hibridna energetska budućnost“. Hibridna u stvari znači da se više energetskih kapaciteta, iz više načina proizvodnje uključuje u jedan sistem. Vodu, vetar, sunce ne možete ograničiti i zato su balansiranje i digitalizacija mnogo bitni. Pred direktorima su novi investicioni ciklusi i elektroprivrede u cijelom regionu se moraju okrenuti tome – naglasio je Branković.

On ističe da je pred BiH svetlija budućnost u oblasti energetike samo se treba prilagoditi novim sistemima.

Glavna poruka organizatora zato i jeste „Naš potencijal smo mi sami“.

– Cijela BiH ima ogromne potencijale u obnovljivim izvorima energije i nalazi se među prve tri, četiri zemlje u Evropskoj uniji po potencijalima. Ogroman je kapacitet za izvoz električne energije – ocenuje Branković.

Samit će se održati u Kulturnom centru Trebinje uz poštovanje postojećih epidemioloških mera. S obzirom da je broj mjesta u sali ograničen, očekuje se prisustvo oko 150 ljudi, a velika zainteresovanost vlada za praćenje događaja putem onlajn platforme.

Teme o kojima će se govoriti su: Energetske strategije i energetski klimatski planovi u regionu; Klub 1.000 MW – Investicioni ciklusi – gradnja novih energetskih kapaciteta; Uspostavljanje organizovanog tržišta električne energije u regionu; Reforma sektora daljinskog grejanja u regiji; Hibridna energetska budućnost; Razvoj potencijala obnovljivih izvora energije regiona i Modeli, uslovi i prepreke za investiranje u sektor energetike.

Pokrovitelji ovogodišnjeg samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU, te brojne sponzore.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: