TE Gacko bilježi dobre proizvodne rezultate | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

TE Gacko bilježi dobre proizvodne rezultate

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:24.05.2016.
Termoelektrana Gacko proizvela je tokom 34 godine rada 36.000 gigavat-časova električne energije, što je svrstava u red najvećih proizvođača električne energije u Republici Srpkoj, rekao je izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane Borivoje Vujičić.

Termoelektrana (TE) Gacko - Foto: SRNA

Povodom krsne slave preduzeća, Svetih Kirila i Metodija, Vujičić je istakao da je od početka rada ovaj gigant za proizvedenu električnu energiju utrošio 52,53 miliona tona gatačkog lignita.

- Postrojenje je od samog početka proizvodnje mnogo puta rekonstruisano i modernizovano, kako bi projektovano rješenje bilo prilagođeno raspoloživom gorivu - kaže Vujičić.On je naglasio da je instalisana snaga termobloka na generatoru 300 megavata, odnosno 276 megavata na pragu, te da, zbog neusaglašenosti kvaliteta gatačkog uglja i projektovanog kapaciteta i izrade kotlovskog postrojenja, ova termoelektrana nije dostigla projektovanu snagu na pragu u dužem periodu.Govoreći o trenutnoj proizvodnji, Vujičić je rekao da je Termoelektrana ostvarila danas planiranu proizvodnju za maj, precizirajući da je ostvarena proizvodnja od 111 gigavat-časova, a da je plan bio 110 gigavata.

Od početka godine proizvedeno je 485 gigavata, što je 96 odsto planirane proizvodnje.

Odgovorni u TE Gacko kažu da se na deponiji nalazi 160.000 tona lignita, dok je u spremnicima 200 tona dodatnog goriva-mazuta.

- Rad bloka je pouzdan i bez tehničkih nedostataka - poručili su iz TE Gacko i naglasili da ovaj proizvođač struje, zahvaljujući dobroj pogonskoj spremnosti koja je direktno zavisna od procesa održavanja i eksploatacije, nadmašuje projektovani godišnji broj radnih sati koji iznosi 7.000.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: