UŽIVO: U prisustvu Dodika i Cvijanovićke potpisan ugovor za HE Buk Bijela (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

UŽIVO: U prisustvu Dodika i Cvijanovićke potpisan ugovor za HE Buk Bijela (FOTO)

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:03.06.2016.
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Željko Kovačević i direktor "Hidroelektrana na Drini" Mile Lakić potpisali su u Trebinju ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje Hidroelektrane "Buk Bijela".

Procijenjena instalisana snaga HE "Buk Bijela" iznosi 93,52 megavata, a vrijednost investicije je veća od 382 miliona KM.

Potpisivanju Ugovora prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović, kao i rukovodstvo Elektroprivrede RS, poslanici SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i Episkop Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Nakon potpisivanja ugovora direktor ERS-a Željko Kovačević istakao je da se radi o izuzetno važnom ugovoru.

- Današnji dan predstavlja početak izgradnje naših vlastitih objekata i predstavlja jedan svečan dan od velike važnosti za sve - rekao je Kovačević i dodao da će projekat zajednički realizovati Elektroprivreda i Hidroelektrane na Drini.

Dodao je da ova ideja postoji odavno ali da se tek sada kreće u njenu realizaciju i da je već investirano oko 8 miliona u ovaj projekat.

Ministar energetike Petar Đokić istakao je važnost ovog ugovora: Ovo je veliki dan za Republiku Srpsku i Hercegovinu zašto što je bilo sumnji da Vlada ne vodi računa ovoj regiji a mi smo ovim potezom dokazali da itekako vodimo - zaključio je ministar Đokić.

On je dodao da je pripremni period za ovaj projekat oko godinu dana dok će za realizaciju cijelog projekta biti neophodno oko 60 mjeseci, te zaključio da će Vlada RS pratiti ovaj projekat kako bi on bio uspješno završen.

Premijerka Željka Cvijanović je izrazila "zadovoljstvo što se ušlo u ovaj projekat koji će poboljšati energetsku poziciju Republike Srpske u cijeloj Evropi" i naglasila regionalnu dimenziju projekta.

Vladika Grigorije poručio je da je ovo važan projekat u kojem bi svi trebali uzeti učešće te "posebno zamolio predsjednika Dodika da vlast završi rekonstrukciju puta od Tjentišta do Foče, jer je to izuzetno važno za cijelu Hercegovinu".

Direktor HE  na Drini Mile Lakić rekao je da je još 1974. godine krenula priča o ovom projektu a da je danas napravljen ključni korak u izgradnji HE Buk Bijela

Načelnik opštine Foča Radislav Mašić poručio je da je "ovo događaj koji građani Foče čekaju više od 40 godina i da se nada konačno isplatila jer projekat počinje da se realizuje. Ovo je najveći projekat u Foči i Gornjem Podrinju jer znači život u ovoj regiji".

"Izuzetno je važno što je Elektroprivreda RS dobila koncesiju za izgradnju Buk Bijele. Mi se bavimo time i gradimo kapitalne energetske objekte što je od velikog značaja za Republiku Srpsku" - rekao je u svom obraćanju predsjednik RS Milorad Dodik i zahvalio se Vladi i Elektroprivredi RS na realizaciji ovog projekta.

"Gornji Horizonti, put preko Čemerna ali i ovaj projekat dokazi su da se ova vlast dobro odnosi prema Hercegovini" - rekao je Dodik i najavio da će za dvije godine Hercegovina biti najveće gradilište.

Nakon dočeka najvišeg rukovodstva Republike Srpske održan  je sastanak u zgradi Elektroprivrede RS na kojem je prikazan promotivni film o ERS-u.



Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: