U toku protest prevoznika u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

U toku protest prevoznika u Trebinju

Izvor: Srna | Datum:09.03.2022.

Zbog poskupljenja goriva, održani su protesti prevoznika širom Republike Srpske. Traže da se akcize na naftne derivate suspenduju na nivou BiH. Ovo je samo jedan od zahtjeva prevoznika iz Banjaluke, Trebinja, Zvornika, Bijeljine, Milića i Vlasenice. Rješenje traže od bh. institucija, a pomoć očekuju i od institucija Republike Srpske.
 
 

Više stotina prevoznika u Srpskoj danas su na sat vremena obustavili vožnju. Kažu da zbog rekordne cijene goriva od gotovo tri marke po litru posluju u minusu, a rijetki su na nuli. Jedinstveni su u zahtjevu da se na bh. nivou suspenduju akcize na naftu i naftne derivate.

Za 15 dana gorivo u Srpskoj poskupilo je za 70 pfeninga. Da je pravi trenutak da institucije reaguju upozoravaju iz Grupacije za promet naftnim derivatima Republike Srpske. Kažu da je trenutno nabavna cijena viša od maloprodajne, pa se može očekivati da će litar goriva biti i skuplji od tri marke.

- Danas je negdje oko 130 dolara, s tim da je cijena porasla negdje oko 70 pfeninga. Imali smo krajem 2021. cijenu od 2,20 KM a sada su negdje oko tri KM, a mislimo da to nije krajnja cijena i da će ići prema gore - rekao je Dragan Trišić, predsjedavajući Grupacije.

O zaustavljanju rasta cijene goriva sutra bi trebalo da se razgovara u Sarajevu. Premijer Srpske Radovan Višković najavio je da će federalnom premijeru i predsjedavajućim Savjeta ministara predložiti da na nivou BiH privremeno budu suspendovane akcize na naftu i naftne derivate. Smanjenje akciza rasteretilo bi i privredu.

- Znate da u cijeni goriva imamo 0,3 marke akcizu, 0,15 za puteve, 0,25 za auto-puteve i tu ima određenog prostora. Naravno da to ne može biti dugoročna mjera, ali može biti kratkoročna mjera da bi se rasteretila privreda i stanovništvo - ističe Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Osim cijene goriva, prevoznici ukazuju i na probleme sa višednevnim čekanjem na granicama i nepriznatim licencama. Zahtijevaju da licence izdate na entitetskom, budu priznate na nivou BiH, kako je i predviđeno Pravilnikom o postupku izdavanja licenci.

- Međutim, u posljednjih mjesec dana prevoznicima se daje rok od 60 dana da izvade licence u Ministarstvu komunikacija jer inspektori iz Ministarstva komunikacija i transporta vrše zapisnik ako to ne učinimo - kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport Srpske.

U više navrata reagovalo je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, tražeći od Savjeta ministara izmjenu zakona. Odgovor čekaju i kažu da neće odustati.

- Uputili smo zaključak Vlade Republike Srpske prema Savjetu ministara i resornom ministarstvu u kojem tražimo da sve ono što je bilo na snazi u prethodnom periodu ostane i da se u međuvremenu pokrenu izmjene važećeg zakona. Poručujem im da ne poštuju zapisnike koje pišu kvaziinspektori iz resornog ministarstva i da će Ministarstvo saobraćaja i veza i Vlada Republike Srpske uvijek biti uz prevoznike iz Srpske - istakao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ako institucije BiH ne uvaže zahtjeve, protesti prevoznika narednih dana biće radikalniji. Najavljuju blokade graničnih prelaza i carinskih terminala.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: