UniCredit Bank Banja Luka na trećem Samitu energetike u Trebinju: Podržavamo naše klijente i zajednicu na putu tranzicije ka zelenoj i održivoj ekonomiji | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

UniCredit Bank Banja Luka na trećem Samitu energetike u Trebinju: Podržavamo naše klijente i zajednicu na putu tranzicije ka zelenoj i održivoj ekonomiji

Izvor: unikredit bank | Datum:17.03.2022.

UniCredit Bank Banja Luka učešćem na trećem po redu Samitu energetike u Trebinju kao sponzor i učesnik u panel diskusiji ukazuje na značaj saradnje i sinergije između institucija, finansijskog sektora i privrede na putu tranzicije tržišta ka zelenoj ekonomiji i održivom poslovanju svih privrednih subjekata.


Treći „Samit energetike Trebinje 2022“ koji se održava od 16. do 18. marta okuplja regionalne eksperte i ključne donosioce odluka u oblasti energetike i ekonomije koji će kroz panel diskusije dati odgovore na pitanja koja se odnose na energetsku budućnost našeg tržišta i cijelog regiona.
UniCredit Bank Banja Luka, kao članica UniCredita, banke za evropsku budućnost, zauzima centralnu ulogu u procesu tranzicije ka održivijoj ekonomiji kako bi se smanjio pritisak na životnu sredinu, te pružila podršku novom načinu poslovanja, uključujući smanjenu upotrebu uglja i emisiju gasova staklene bašte. Kao Banka na lokalnom tržištu UniCredit Bank Banja Luka nastoji primijeniti najbolje prakse u skladu sa potrebama društva i razvijenošću tržišta.
Član Uprave Banke zadužen za Maloprodaju i Korporativno i investiciono bankarstvo u UniCredit Bank Banja Luka, Željko Kišić učestovaće u četvrtak, 17. marta kao panelista na ovogodišnjem Samitu energetike.

„Održivo poslovanje je dio dugoročne strategije UniCedita što pokazujemo kroz našu kontinuiranu podršku klijentima, partnerima i zajednici. Kao dio rješenja, posvećeni smo pružanju podrške institucijama i privrednim subjekatima kada su u pitanju energetski
efikasne investicije i tranzicija ka održivom poslovanju. Na taj način nastojimo igraditi bolju budućnost na čvrstim temeljima samoodrživosti i brige o sredini u kojoj živimo “, izjavio je Željko Kišić povodom podrške UniCredit Bank Banja Luka ovogodišnjem
Samitu energetike.

Ovaj dokument je klasifikovan kao Interno This document is classified as Internal

Provođenje aktivnosti u sklopu održivog poslovanja (ESG) jedna je od ključnih strateških ciljeva UniCredit Grupe koja aktivno ulaže u zelene projekte, a veći dugi niz godina je aktivna na tržištu zelenih, društvenih i održivih obveznica. Ovi instrumenti pomažu u finansiranju zelenih, društvenih i održivih projekata, podržavajući put do održivije ekonomije i društva.

UniCredit je napravio značajan pomak u pogledu emisije ugljen-dioksida koja je smanjena za čak 60% u odnosnu na 2008. godinu. Takođe, UniCredit teži da u potpunosti izbaci iz upotrebe plastične predmete za jednokratnu upotrebu u svojim objektima do kraja tekuće godine. Dodatni napori napravljeni su u pogledu korištenja obnovljivih izvora energije jer 79% energije koju koristi UniCredit je upravo iz ovih izvora. U toku prethodne godine UniCredit se pridružio Net-zero bankarskom savezu kojim su se obvezali da do 2050. godine usaglase svoj portfolio kreditiranja i ulaganja s nultim stopama emisije.

Saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama

U svrhu pružanja podrške građanima u tranziciji ka energetski održivoj ekonomiji, ostvarena je saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u okviru koje je upostavljena kreditna linija za energetski efikasne projekte u domaćinstvima uz bespovratni podsticajni bonus, a klijentima je omogućeno i plaćanjem putem kreditnih kartica za kupovinu energetski efikasnih proizvoda i
rješenja za stambene objekte takođe uz ostvarenje novčanog povrata na račun klijenta.

Podršku u postizanju ciljeva energetske efikasnosti UniCredit Bank Banja Luka pruža i pravnim licima, malim i srednjim preduzećima kroz novu kreditnu liniju EBRD-a koja je djelimično usmjerena ka investicijama u zelenu tranziciju. Dodatnu podršku za mala i srednja preduzeća Banka je obezbijedila i kroz saradnju sa Evropskom investicionom bankom (EIB) kroz kreditnu liniju vrijednosti 50 milona evra namijenjenju očuvanju likvidnosti, obrtnog kapitala i srednjoročnih investicija preduzeća u pravcu tranzicije održivijoj ekonomiji koja će se moći uspješno takmičiti na globalnim tržištima.
Kroz različite instrumente, te kontinuiranim poboljšanjem ponude proizvoda i usluga u segmentu održivog poslovanja, UniCredit Bank Banja Luka pomaže klijentima i zajednicama da postanu održiviji, te podržava i usmjerava energetsku tranziciju ka zelenoj ekonomiji, što je ključno za osnaživanje razvoja zajednice.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: