Na području istočne Hercegovine naplativost električne energije 109 odsto | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Na području istočne Hercegovine naplativost električne energije 109 odsto

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:28.10.2016.

“Za devet mjeseci ove godine naplativost električne energije na području istočne Hercegovine je 109 odsto, a distributivni gubici smanjeni su na svega 8, 97 odsto”, rekao je Dragan Gadža, rukovodilac sektora za snabdijevanje u “Elektro-Hercegovini”.

elektrohercegovina-trebinje

Prema njegovim riječima, posljednjih godina u našoj regiji nema velikih neplatiša, jer se najveća dugovanja odnose na bilećke firme koje su prestale sa radom prije 10 godina.

“Od ukupnih 17,2 miliona maraka duga prema našem preduzeću, na područje radne jedinice Bileća otpada devet miliona, od toga je oko osam miliona maraka starog duga. Riječ je o “Kovnici” koja duguje tri i po miliona maraka, “Bilećanka” sa dugovanjima preko milion maraka, i “Vodovod” koji je imao dug od oko pet miliona maraka, ali od prošle godine ne samo da plaćaju svu tekuću potrošnju, već su isplatili i oko dva miliona starog duga”, navodi Gadža.

Od početka godine zbog neplaćena tri računa sa mreže je isključeno 665 domaćinstava u ovoj regiji, dok je 106 pravnih lica ostalo bez električne energije jer nisu na vrijeme izmirili obaveze za tri mjeseca.

Iako je područje Hercegovine veoma razuđeno i zauzima veliku površinu – od 1400 kilometara visokonaponske i 1800 kilometara niskonaponske mreže, „Elektro-Hercegovina“ nastoji da redovno ulaže i održava distributivnu mrežu kako bi potrošači bilo uredno i kvalitetno snabdjeveni električnom energijom.

Izvršni direktor „Elektro-Hercegovine“ za tehničke poslove Nebojša Rikalo kaže da su investicije ovog preduzeća usmjerene prvenstveno na projekte koji povećavaju sigurnost napajanja postojećih potrošača, kao i na projekte koji doprinose smanjenju distributivnih gubitaka.

“U odnosu na ostale distribucije – mi smo zlatna sredina, s obzirom na ulaganja, i možemo reći da je naša distrubitivna mreža u dobrom stanju. Tome su zasigurno doprinijela poboljšanja u rješavanju distributivnih gubitaka, koji su sada 8,97 odsto, za razliku od čak 23 odsto 2001. godine ili 16,75 odsto 2006. godine. To je fantastičan rezultat i slobodno mogu reći – rekordan”, ističe Rikalo.

Investicije “Elektro-Hercegovine” na godišnjem nivou, dodaje, tokom posljednjih pet godina su oko 2.700.000 KM, uloženih u distributivnu mrežu – na trafostanice, na kablovsku i nadzemnu mrežu srednjeg i niskog napona, a, kako ističe, smanjene su i krađe struje.

„U toku je izrada planova za 2017. godinu i investicije će biti oko 3 miliona KM. Od značajnih zahvata u proteklom periodu urađena je rekonstrukcija trafostanice “Trebinje 2”, kompletna priprema trafostanica 35/10 kv za Scada sistem, čija se realizacija očekuje početkom naredne godine, a u toku je značajniji remont energetskih transformatora”, kaže Rikalo.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: