Od oktobra u Njemačkoj taksa za potrošače gas | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Od oktobra u Njemačkoj taksa za potrošače gas

Izvor: RTRS | Datum:05.08.2022.

Njemačka Vlada se saglasila da od oktobra uvede planiranu taksu za potrošače gasa da bi pomogla dobavljačima koji su pogođeni rastućim cijenama uvoza gasa izazvanim ratom u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije.
 

Plan, objavljen prošle nedjelje, dolazi u trenutku kada najveća evropska ekonomija pokušava da smanji svoju zavisnost od ruske energije.

- Privremeni namet je rezultat krize koju je izazvala Rusija. Ovo nije bio lak korak, ali je neophodan da bi se garantovalo snabdijevanje grijanjem i energijom u privatnim domaćinstvima i privredi - rekao je ministar ekonomije Robert Habek.

Cilj nameta za potrošače, koji će biti praćen ciljanim olakšicama, jeste da pomogne uvoznicima, posebno kompaniji Uniper, najvećem njemačkom primaocu ruskog gasa, koji dobija državnu pomoć.

Očekuje se da će taksa stupiti na snagu 1. oktobra, a ova mjera ističe 1. aprila 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo.

Tačna visina nameta biće objavljena sredinom avgusta, saopštilo je Ministarstvo.

Habek je prošle nedjelje rekao da će to biti između 1,5 evrocenti i 5 evrocenti po kilovat času, s tim što će prihodi biti dostupni svakoj kompaniji koja će morati da zamijeni ruski gas.

Vladini i parlamentarni izvori rekli su Rojtersu da tek treba da se razjasni kako će se namet primjenjivati na kupce sa ugovorima sa fiksnom cijenom.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: