Cilj ekonomskih reformi - jačanje fiskalne odgovornosti | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Cilj ekonomskih reformi - jačanje fiskalne odgovornosti

Izvor: Srna | Foto: Srna | Datum:20.12.2016.

Programom ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine predviđeno je jačanje fiskalne odgovornosti i nastavak procesa fiskalne konsolidacije, s ciljem smanjenja javnog sektora.

U ovom programu, koji je utvrdila Vlada Republike Srpske i uputila ga u skupštinsku proceduru, navodi se da je cilj jačanje podrške privredi smanjenjem poreskog opterećenja i jačanje konkurentnosti.

"Cilj je i intenziviranje reformi radi unapređenja poslovnog okruženja da bi bile privučene investicije, otvoreno više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećan potencijal za rast ekonomije", ističe se u ovom dokumentu.

Programom ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine predviđeno je očuvanje stabilnosti finansijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka, te povećanje efikasnosti tržišta rada sprovođenjem reformi na tržištu rada i njegova veća povezanost sa reformama u obrazovanju.

Ključne reformske oblasti i u 2017. godini predstavljaju nadogradnju već početih reformskih procesa iz 2015. i 2016. godine.

Akcenat Vlade Republike Srpske i u 2017. godini biće na reformama u oblasti javnih finansija, prije svega smanjenju poreskog opterećenja rada i reformi zdravstvenog sektora, te unapređenju poslovnog okruženja.

"Cilj Vlade Srpske jeste i nastavak infrastrukturnih projekata, prvenstveno u oblastima energetske i komunikacione ifrastrukture, sektorski razvoj, koji se zasniva na reformi javnih preduzeća i unapređenju poljoprivredne proizvodnje, te unapređenju finansijskog sektora", navodi se u Programu ekonomskih reformi Republike Srpske od 2017. do 2019. godine.

Mjere definisane u Prijedlogu programa ekonomskih reformi od 2017. do 2019. godine su usklađene sa Prijedlogom budžeta Republike Srpske za 2017. godinu i drugim izvorima finansiranja, kojim se obezbjeđuju sredstva za njihovu realizaciju, te strateškim dokumentima Republike Srpske.

Navedeni dokument Vlada Republike Srpske utvrdila je 13. decembra, a Narodna skupština Srpske trebalo bi da ga razmatra na posebnoj sjednici koja je zakazana za četvrtak, 22. decembra.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: