JAHORINA: EKONOMSKI I POSLOVNI FORUM U ČETVRTAK I PETAK | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

JAHORINA: EKONOMSKI I POSLOVNI FORUM U ČETVRTAK I PETAK

Izvor: SRNA | Datum:25.04.2023.

 Na Jahorini će u četvrtak i petak, 27. i 28. aprila, biti održani "Jahorina ekonomski forum" i "Jahorina poslovni forum".
"Jahorina ekonomski forum" održava se pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Savjeta ministara, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Udruženja "Ekonomski forum".

Tema "Jahorina ekonomskog foruma", koji će biti otvoren u četvrtak u hotelu "Termag" u 10.00 časova, biće "Regionalne integracije i BiH - Berlinski proces i/ili `Otvoreni Balkan`".

Prvog dana foruma predviđena je diskusija u okviru devet panela, dok će drugog dana učesnici voditi raspravu u okviru još osam panela.

Osim centralnog panela, teme foruma biće - jedan region-jedno tržište, pitanje poljoprivrede i primjena digitalnih alata, inflacija kao najveća prijetnja po ekonomiju.

Teme će biti i pametni gradovi, tržište nekretnina, energetska tranzicija, kreativni sektor-industrija budućnosti, izgradnja infrastrukture, zelena tranzicija, žene-liderke Balkana, sport kao najjači brend regiona, te regionalni investitori.

U prvom panelu "Berlinski proces i/ili `Otvoreni Balkan`", prema Agendi je predviđeno da učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore za spoljnu politiku Đorđe Radulović.

U panelu o energetskoj tranziciji planirano je da, između ostalih, govore i generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović i generalni direktor "Elektroprivrede Crne Gore" Milutin Đukanović.

O pitanju poljoprivrede, prvog dana foruma, govoriće ministar poljoprivrede Republike Srpske Savo Minić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Srbije Ivana Popović, potpredsjednik i član Upravnog odbora "Delhaize Srbija" Jelena Pavlović, direktor sektora voće i povrće "Delta agrar" Igor Milenković i Jovanka Sabljić iz "Budi zdrav ko dren" koncepta.

Drugi dan foruma počeće panelom o inflaciji, kao najvećoj prijetnji po ekonomiju i mjere stabilizacije, a planirano je da govore i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović.

U posljednjem panelu regionalni investitori - razgovor sa predsjednikom, planirano je i učešće premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, nakon čega je u 17.00 časova predviđeno zatvaranje foruma.

Otvaranje konferencije "Jahorina poslovni forum" planirano je za četvrtak u 12.00 časova u hotelu "Vučko", a organizatori su Udruženje ekonomista "Ekonomski forum" iz Banjaluke sa partnerima Privrednom komorom Vojvodine, Ekonomskim institutom Beograd i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Planirano je da ovaj forum otvore gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mišo Kulić i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo.

Za učešće na ovoj konferenciji prijavilo se 120 autora iz osam zemalja o temi "Turizam u funkciji razvoja domaćeg, poljoprivrednog prehrambenog sektora".

Doček učesnika oba događaja planiran je za sutra uveče. 


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: