Ministar Šulić u Trebinju: Promocija konferencije 'Naše je bolje' | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Ministar Šulić u Trebinju: Promocija konferencije 'Naše je bolje'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:26.04.2023.

Denis Šulić,  ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske, danas boravi u Trebinju radi promocije regionalne konferencije “Naše je bolje”, čiji je cilj da se sa domaćim proizvođačima radi na dodatnom brendiranju domaćih proizvoda iz RS.

Šulić je istakao zadovoljstvo da su sa promocijom krenuli baš iz Trebinja jer je ovo grad čiju turističku ponudu prate i domaći proizvođači.

“Danas, na konferenciji učestvuje 22 proizvođača koji svoje proizvode plasiraju u Hercegovačkoj kući. Želimo da radimo sa svim građanima RS, da ubacimo inicijativu da se kupuje domaće jer kupovinom domaćih proizvoda pomažemo razvoj naše republike i pomažemo domaće proizvođače“, kaže Štulić i ističe da marketing koji prezentuje strane kompanije predstavlja njihove proizvode kao bolje, ali mi po svim segmentima imamo puno bolje i kvalitetnije proizvode od uvoznih.

Ministar Šulić kaže da postoje naši proizvodi koji su skuplji ali to je svakako, zbog kvaliteta.

“Naravno, moramo naći način da i cijene budu prilagođene konkurenciji ali na nama kao institucijama je da pomognemo proizvođačima. Postoje neki proizvodi koji jesu skuplji, pa se to odražava na imovnu moć naših građana pa možda zbog toga oni odluče da kupe neki uvozni proizvod. Želimo da imamo i dobru saradnju sa privrednom zajednicom. Kada je riječ o Trebinju, ovdje imamo dobre proizvođače koji su brendirani, a u ostatku RS imamo isto tako dobrih proizvođača koji još nisu na ovom nivou”, objašnjava Šulić.

Ministar zaključuje da i pored ovakvih konferencija i stalnog promovisanja u medijima, društvene mreže su  od izuzetne važnosti za promociju domaćih proizvoda.

Duško Pantović, predsjednik područne privredne komore, kaže da je veoma važno promovisati naše proizvode jer naši proizvođači su znali da naprave proizvod ali nisu ga znali ispromovisati i prodati.

“Vidjeli smo da je ozbiljan iskorak napravila Hercegovačka kuća koja je okupila male proizvođače. Mislim da je dobro da Ministarstvo trgovine i turizma nastavi sa svojim aktivnostima, da pomaže proizvođačima odlaske na sajmove, da im da reklamnu podršku. Konkretno, mi u Dineku smo uradili jednu takvu stvar, marketing tim je prisutan na međunarodnom tržištu”, kaže Pantović.

Ljubica Berak, ispred Poljoprivredne zadruge “Smokvica” i ispred samostalnog preduzeća Vinarije “Berak”, istakla je da su proizvodi zastupljeni svuda zahvaljujući sajmovima na kojima mogu da ih predstave.

“Mi smo zaista konkurentni svima na tržištu. Mi smo sa vinima iz naše male vinarije osvajali i zlatne i srebrne medalje na velikim sajmovima, poput najvećeg na Balkanu, Beogradskog sajma. Što znači da imamo kvalitet, samo nam fali malo više prostora za reklamu ali se ide u zaista dobrom pravcu”, kazala je Berak.

Za Sava Taranu, vlasnika kompanije “Tarana”, naše jeste bolje.

“Domaće je domaće. Nema transporta, ne gubi se kvalitet, ubacuju se zdravi sastojci. Što se tiče svježeg mesa i  žive stoke, problem je što je nezgodna situacija na tržištu zbog povećanja cijena. Variraju stalno i ne znamo više šta je kome prihvatljivo. Mi se bavimo trgovinom, ali riješenje je u sirovini. Podrška treba poljoprivrednicima da bi mi dobili dobru sirovinu. Trenutno je u mesnoj industriji teška situacija”, kaže Tarana.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: