DODIK: BiH TREBA DA PRISTUPI 'OTVORENOM BALKANU' | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

DODIK: BiH TREBA DA PRISTUPI 'OTVORENOM BALKANU'

Izvor: SRNA | Datum:27.04.2023.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na svečanom otvaranju "Jahorina ekonomskog foruma" da BiH treba pristupiti inicijativi "Otvoreni Balkan".


Dodik je rekao da se o "Otvorenom Balkanu" već dugo priča, te da se na primjeru zemalja koje su već u toj inicijativi može vidjeti korist.

"Termin `Otvoreni Balkan` je zato što je on već dugo zatvoren i zato ga treba otvoriti", poručio je Dodik i podsjetio da je tu ideju podržao još dok je bio član Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da poslovna zajednica i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH /FBiH/ smatra da to treba da bude prihvaćeno.

"Tako su reagovali i poslovni ljudi iz FBiH i sve institucije u Republici Srpskoj. Političke odluke o tome zašto to ne može, mogu samo da naslutim", rekao je Dodik i napomenuo da te odluke idu do toga da postoje neke skrivene namjere.

Kada analizirate, naveo je on, vidite da je to skup multietničkog karaktera i kada bi se počelo prebrojavati, vidjelo bi se da se radi o kvalitetnim strukturama u svakom pogledu.

Dodik je rekao da je dobro što se o "Otvorenom Balkanu" priča na Jahorini, na forumu, jer, kako je rekao, u Sarajevu to nije moguće.

On je rekao da ovaj ekonomski forum poprima ozbiljan značaj i da je namjera podići ga na još viši nivo.

Danas, prvog dana Foruma, predviđena je diskusija u okviru devet panela, dok će i sutra, drugog dana, učesnici voditi raspravu u okviru još osam panela.

Na Forumu će kroz panele biti zastupljene regionalne teme kao što su "Otvoreni Balkan", ekonomska saradnja, energetska tranzicija, poljoprivreda i digitalna transformacija, te jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, najavili su organizatori.

"Jahorina ekonomski forum" održava se pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Savjeta ministara, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Udruženja "Ekonomski forum".


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: