Dolar ponovo ojačao | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Dolar ponovo ojačao

Izvor: Nezavisne | Datum:21.05.2023.

Vrijednost dolara prema korpi valuta porasla je i prošle nedjelje.Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle nedjelje 0,4 posto, na 103,08 bodova.

 

Dolar je prema evropskoj valuti ojačao 0,8 posto, pa je cijena evra skliznula na 1,0805 dolara.

Kurs dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, 1,7 posto, na 137,95 jena.

Ovo je jačanje dolara druge nedjelje zaredom.

Na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim berzama vlada nesigurnost zbog neizvjesnosti u vezi pregovora između demokrata i republikanaca u SAD-u o povećanju gornjeg nivoa državnog zaduživanja.

Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći da finansiraju rad dijela državnih institucija.

Podršku dolaru pružale su i poruke zvaničnika američke centralne banke kako je moguće dalje povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija i da ne treba računati da će ove godine Fed početi smanjivati kamatne stope.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks dosegnuo je polovinom nedjelje najviši nivo u sedam nedjelja, a na tržištu novca procjenjivalo se da postoji 40 odsto izgleda da će Fed i u junu povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova.

Ipak, u petak su ti izgledi pali na 19 odsto, a dolar je izgubio dio prethodnih dobitaka nakon komentara predsjednika Feda Jeromea Powella.

Powell je, naime, rekao da još nije jasno hoće li centralna banka morati da nastavi s povećanjem kamata ili ne i da će to zavisiti od budućih kretanja u privredi, ponajviše o inflaciji.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: