Najviše novca za energetiku i infrastrukturu | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Najviše novca za energetiku i infrastrukturu

Izvor: Glas Srpske | Foto: Ilustracije | Datum:05.01.2017.

Investicije teške 1,155 milijardi maraka trebalo bi da budu realizovane na području Srpske od 2017. do 2019. godine, a najviše novca biće uloženo u energetiku, infrastrukturu, poljoprivredu i vodoprivredu.

 Najviše novca za energetiku i infrastrukturu

U prijedlogu programa javnih investicija, koji je nedavno usvojila Vlada RS, navedeno je da su pored ugovorenih iskazane potrebe i za dodatnim projektima vrijednim 6,7 milijardi KM, ali da za njih nisu obezbijeđeni izvori finansiranja. Najveće investicije biće realizovane u oblasti energetike, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede i vodoprivrede, zdravstva i za rješavanje problema izbjeglica i raseljenih lica. Ulaganja u ove sektore iznose 89,83 odsto ukupnih planiranih investicija.

Planirano je da u transportnu infrastrukturu bude uloženo 318,47 miliona, energetsku 159,87 miliona, a 94,41 milion KM u socijalnu infrastrukturu javnog zdravstva. Realizacija većine infrastrukturnih projekata je već počela. Osim infrastrukturnih, za realizaciju drugih projekata u oblasti transporta biće uloženo 283,25 miliona KM, od čega se na drumski saobraćaj odnosi 254,87 milina, a na željeznički 28,37 miliona KM.

Sektor proizvodnje i snabdijevanja energijom trebalo bi da dobije 185,21 milion KM investicija, a najzahtjevniji projekat je gradnja vjetroelektrane "Hrgud" vrijedna 125,74 miliona KM. Za sektor humanitarne pomoći planirano je 122,95 miliona KM, a najveći iznos novca, odnosno 57,06 miliona planirano je za zatvaranje kolektivnih centara i izgradnju kuća, dok bi za program stambenog zbrinjavanja trebalo da budu usmjerena 43,63 miliona KM. Planirani projekti vodosnabdijevanja teški su 117,42 miliona, dok investicije u sektoru zdravstva iznose 95,81 milion KM.

Od prioritetnih investicija za koje još nisu obezbijeđeni izvori finansiranja najzahtjevniji projekti su iz oblasti industrije i energetike vrijedni 3,7 milijardi i saobraćajne infrastrukture, čija je vrijednost 2,7 milijardi KM. Ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, rekao je da će uložiti dodatne napore da u ovoj godini budu pojačane investicije u svim sektorima, a posebno u energetici i prerađivačkoj industriji.

- Od "Elektroprivrede RS" koja je nosilac izgradnje velikih energetskih objekata, kao što su hidroelektrane "Buk Bijela" i "Dabar" i termoelektrana "Gacko dva" zahtijevamo odlučnije i spremnije djelovanje. Sa koncesionarom "Komsar enerdži" biće nastavljeni razgovori o tome da li će ove godine nastaviti gradnju termoelektrane "Ugljevik tri" - naveo je Đokić.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković, rekao je da za svaku zemlju važno da ima što više investicija, jer to za sobom vuče zapošljavanje.

- S druge strane, postavlja se pitanje da li se te investicije realizuju u pravo vrijeme i da li će se moći realizovati i pod kojim uslovima. Postojeći budžet ne može biti potpora njihovoj realizaciji zbog čega će RS posegnuti za zaduživanjem - rekao je Duduković i dodao da ni to nije problem ako novac zaista završi u projektima koji će donositi korist i novu vrijednost.

Planirane investicije po godinama (miliona KM)

*2017 - 700,9

*2018 - 311,8

*2019 - 142,7

Izvori finansiranja projekata (miliona KM)

* 915,6 - ino-krediti i grantovi

* 239,8 - budžet RS, domaći krediti


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: