PETROVIĆ: Kreditni aranžman za HE DABAR najbolji u Evropi | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

PETROVIĆ: Kreditni aranžman za HE DABAR najbolji u Evropi

Izvor: herceovina pres | Datum:26.06.2023.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je danas da su dobili uvjeravanja kineskih partnera da će u roku biti završeni radovi na Hidroelektrani Dabar i da će sve teći prema planu naredne četiri godine, navodeći da je kreditni aranžman za taj projekt najpovoljniji na Balkanu.

 

– Ne vidimo nijedan problem u realizaciji tog projekta i ubijeđen sam da će sve teći po planu. Tamo imate najmanje četiri gradilišna mjesta i naselja i oni će sa svojim podizvođačima punom snagom krenuti na sva te lokacije – rekao je Petrović i zahvalio kineskim partnerima iz kompanije „Gezuba grupa“ na dobroj saradnji.
Petrović je ponovio da je siguran da će kineski partneri, ne samo u roku završiti taj projekat, nego i da će željeti da realizuju i druge iz oblasti obnovljivih izvora energije u Srpskoj.

On je podsjetio da je HE Dabar najveći projekat u bivšoj Jugoslaviji u posljednjih više od 30 godina snage 160 megavata, koja će omogućiti proizvodnju struje za dodatnih 50 odsto postojećeg Hidrosistema na Trebišnjici.

– He Dabar će na svom pragu proizvoditi godišnje oko 285 gigavat-časova struje, kao na primjer hidroelektrana Bočac na Vrbasu, ali skoro isto toliko energije će se proizvoditi i na nizvodnim hidroelektranama Trebinje jedan, Trebinje dva i Dubrovnik, odnosno još 265 gigavat-časova. Ukupno će to onda u prosjeku iznositi oko 550 gigavat-časova struje godišnje – pojasnio je Petrović za Srnu.

On je napomenuo da je ukupna vrijednosti investicije oko 340 miliona evra za hidroelektranu od 160 megavata, što je ispod svake cijene na tržištu, posebno kada se ima u vidu da će se zahvaljujući toj elektrani proizvoditi oko 550 gigavat-časova struje godišnje.

– U tu cijenu su čak ušle i investicione vrijednosti rađene prije rata, a ne samo ugovori – neveo je Petrović.

On je napomenuo da se očekuju veliki benefiti od HE „Dabar“, koja će biti višefunkcionalna hidroelektrana, značajna i u vodoprivrednom, socijalnom i energetskom pogledu za područje opština Berkovići, Bileća i Nevesinje.

Govoreći o kreditnom aranžmanu sa kineskom Eksim bankom, on je istakao da je najbolji na Balkanu, da ima četiri godine grejs period, plus 16 godina rok otplate sa 2,3 odsto fiksnom kamatom, a da nijedan objekat u Srpskoj nije stavljen pod hipoteku, s tim da su njihovi ekonomisti u analizama procijenili i da je ERS potentna za takve projekte jer je zaduženost preduzeća 14 odsto.

Petrović je podsjetio da HE „Dabar“ obuhvata izgradnju hidroelektrane sa akumulacijom u Nevesinju i branom Pošćenje, odnosno mašinske zgrade, za koju je postavljen kamen temeljac, sa kompletnom hidromehaničkom i elektromašinskom opremom, zatim razvodno postrojenje, tlačni cjevovod dužine 380 metara plus vodostan.

– Takođe obuhvata i dva nasipa koja sprečavaju gubitke vode u akumulaciji Nevesinje, armirano-betonski kanal od 6,2 kilometra kroz Dabarsko polje i proširenje tunela Dabar-Fatnica – naveo je Petrović.

On je ponovio da renomirana kineska kompanija „Gezuba grupa“, koja će graditi hidroelektranu, ima najveće reference na svijetu, jer su napravili 70 odsto najveće hidroelektrane na svijetu „Tri klisure“ u Kini snage 22.500 megavata, dok na primjer, cijela Republika Srpska ima 1.300 megavata instalisane snage.

Petrović je podsjetio da je HE Dabar pripada sistemu „Gornjih horizonata“, što je projekat zamišljen pedesetih godina prošlog vijeka i da je u okviru njega u planu da, ispod HE Dabar, bude izgrađena i HE Bileća, a iznad nje HE Nevesinje.

Ceremonija polaganja kamena temeljca za početak glavnih radova na izgradnji HE Dabar održana je u petak, 23. juna, u mjestu Vrijeka kod Bileće u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Kine.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: