IRB: Pozajmice su zakonski instrument usmjeren na očuvanje privredne stabilnosti | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

IRB: Pozajmice su zakonski instrument usmjeren na očuvanje privredne stabilnosti

Izvor: RTRS | Datum:12.07.2023.

Institut pozajmica regulisan je Zakonom o privrednim društvima i njegovo korištenje je uobičajeno u poslovnoj praksi mnogih privrednih društava u Republici Srpskoj i šire, saopšteno je iz Investiciono-razvojne banke Srpske.
 

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

S obzirom na to da su se u javnosti pojavile određene informacije koje su pogrešno interpretirane, čime se nanosi šteta ugledu Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, a u vezi sa pozajmicama koje je odobravala IRB, u nastavku je objašnjenje instituta pozajmica.

Naime, institut pozajmica regulisan je Zakonom o privrednim društvima i njegovo korištenje je uobičajeno u poslovnoj praksi mnogih privrednih društava u Republici Srpskoj i šire.

Pozajmice su generalno odobravane i prije imenovanja sadašnjeg direktora i ni u kom slučaju se ne radi o novom, u poslovnoj praksi neuobičajenom finansijskom instrumentu.

Naime, u ovom slučaju riječ je o kratkoročnoj interventnoj mjeri Vlade Republike Srpske koja se provodi putem IRB i to samo u slučajevima postojanja potrebe za preveniranjem nastanka i razvoja značajnijih tržišnih disbalansa i očuvanja stabilnosti privređivanja u ukupnom privrednom ambijentu Republike Srpske, čemu smo nedavno svjedočili sa pojavom globalne pandemije.

Kao jedan od primjera odobravanja pozajmica izdvajamo pozajmice prema društvima SAVA SEMBERIJA d.o.o. Bijeljina i VITAMINKA a.d. Banjaluka čijim se odobrenjem direktno uticalo na smanjenje negativnih efekata pandemije virusa korona, ne samo na poslovanje društava korisnika pozajmica, već i na stotine pojedinačnih poljoprivrednih kooperanata čije poslovanje i poslovna egzistencija direktno zavisi od saradnje sa navedenim društvima.

Dakle, pozajmice su davane isključivo u skladu sa odlukama Vlade Republike Srpske, odnosno Skupštine IRB, prema internim procedurama, Politikom obezbjeđenja plasmana i drugim relevantnim aktima Banke.

Slijedeći svoje interne procedure i politike IRB je djelovala u pravcu zaštite imovinskih interesa i finansijskih potraživanja, istovremeno omogućavajući dostizanje prioriteta i razvojnih potreba Republike Srpske.

Molimo vas da imate u vidu da, sa ciljem postizanja veće fleksibilnosti i prilagodljivosti prema potrebama i preferencijama domaće privrede i stanovništa, planiranje kreditnih plasmana IRB vrši se prema "kategorijama korisnika" – kreditni plasmani pravnim licima i kreditni plasmani fizičkim licima, ne i prema pojedinačnim finansijskim proizvodima koje Banka nudi.

U skladu sa takvom strukturom prati se i realizacija plana, putem periodičnih izvještaja i godišnjeg Izvještaja o poslovanju IRB i fondova.

Sa ciljem informisanja javnosti, svi realizovani plasmani prikazani su putem izvještajnih dokumenata IRB, u sklopu kategorije korisnika i namjene za koju su oni odobravani.

Na kraju napominjemo da IRB nije profitno orijentisana finansijska institucija, iako već godinama posluje pozitivno, već je primarna misija IRB razvoj Republike Srpske, privrednih društava u Republici Srpskoj, te najpovoljniji kreditni aranžmani na tržištu prema fizičkim licima.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: