Donatorski projekti milionske vrijednosti za napredniji grad | Herceg Televizija Trebinje

Ekonomija

Donatorski projekti milionske vrijednosti za napredniji grad

Izvor: SRNA | Datum:25.10.2023.

Grad Trebinje zahvaljujući donatorskim sredstvima, uglavnom međunarodnih organizacija, realizuje projekte milionske vrijednosti kojima su unapređene različite sfere života u ovoj lokalnoj zajednici, izjavio je Srni zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković.

"Trenutno su u realizaciji projekti izgradnje preduzetničko-inovacionog centra u zgradi autobuske stanice vrijedan 250.000 KM, u okviru projekta `Pipls`, koji se odnosi na unapređenje efikasnosti lokalnih usluga u BiH, a donatori su Švedska i Razvojni program UN /UNDP/", rekao je Bošković.

On je dodao da je u toku projekat sa švajcarskom organizacijom "Karitas" vrijedan 200.000 KM koji se tiče unapređenja sistemskih rješenja u turizmu, poljoprivredi, preduzetništvu na lokalnom nivou, kao i projekat "Udruživanje snage za radna mjesta i stabilnost" koji grad Trebinje realizuje sa njemačkom organizacija ASB vrijedan 285.000 KM.

Bošković je podsjetio da je u toku projekat "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH", koji implementira UNDP, a sprovodi se od 2021. godine.

"Trebinje je u projektu `Eupolis` koji se finasira iz programa `Horizon 2020`, a odnosi se na inovativna rješenja u oblasti urbanog planiranja", rekao je Bošković.

On je istakao da su u posljednjih nekoliko godina vidljivi značajni rezultati u privlačenju donatorskih sredstava, uglavnom međunarodnih organizacija.

Bošković je napomenuo da je riječ o fondovima EU za finansiranje projekata prekogranične saradnje, zatim i sredstvima UNDP-a, njemačkog GIZ-a i američkog USAID-a, te ambasada pojedinih zemalja - Švedske, Švajcarske, Češke, Mađarske, Bugarske i Slovačke.

"Riječ je o projektima koji podržavaju različite oblasti - od razvoja preduzetništva, kulture i obrazovanja, turizma, ekologije i zaštite životne sredine do onih koje se odnose na unapređenje položaja marginalizovanih grupa i ljudskih prava", rekao je Bošković.

On je naveo da su neki od najznačajnijih projekata, realizovanih posredstvom međunarodnih fondova, odnosno donatora, nova pijaca sa namjenskim prodajnim kućicama u naselju Tini, vrijedna više od 300.000 KM iz programa "EU za poljoprivredu" /EU4Agri/, azil za pse vrijedan oko 600.000 KM i projekat adaptacije biciklističke staze prema Jazini vrijedan 320.000 KM.

"Krajem prošle godine završen je projekat prekoganične saradnje `Požari i i poplave` putem IPA programa, posredstvom koga su trebinjski vatrogasci dobili vrijednu opremu, vozila, čamac, sisteme veze, a na Trebinje se odnosio budžet 400.000 evra", rekao je Bošković.

On je podsjetio da se, osim ovih, u Trebinju realizuju i značajni infrastrukturni projekti u saradnji sa republičkim institucijama, odnosno Vladom Srpske i Srbije.

Bošković dodaje da su u Gradskoj upravi Trebinje uspostavljeni kvalitetni kapaciteti, koji u najvećoj mjeri mogu ispratiti pozive međunarodnih organizacija, te da se Gradska uprava i javne ustanove trude da na pozive pošalju kvalitetne projektne prijedloge.

"Povjerenje se najbolje i najlakše gradi kada uspješno odgovorite na ono što ste se projektom obavezali. Lokalne zajednice koje su do sada prepoznate kao kvalitetni partneri i ubuduće će dobijati šansu na način da će im se projekti i nuditi", istakao je Bošković.

On je dodao da je Trebinje kvalitetnim radom uspjelo da se nametne međunarodnim donatorima, a sada je najveći izazov uključiti više ljudi u rad na kreiranju projektnih prijedloga.

"Grad nastoji da osnaži vlastite kapacitete pa se u kontinuitetu organizuju obuke za zaposlene u Gradskoj upravi i javnim ustanovama za upravljanje projektnim ciklusom, koje su besplatne i zaposleni može da dobije sva ona znanja koja su potrebna da kvalitetno analizira poziv i da u dobroj mjeri popuni projektni prijedlog", istakao je Bošković.

On je dodao da se u budućnosti može očekivati još više dostupnih izvora finansiranja za lokalne zajednice koje pripreme kvalitetne projekte, kao i veliki infrastrukturni projekti.


Kategorija: Ekonomija

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: